- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Юрій Луценко: “Колгосп “Тихе життя” закривається”

На цьому не без гумору, але досить чітко наголосив Генеральний прокурор України, представляючи журналістам на брифінгу нового прокурора Полтавської області Миколу Кармазіна.

Новопризначений керівник обласної прокуратури розповів про себе. Народився у Диканьці у 1969 році, по закінченні школи відслужив строкову службу. Національну академію внутрішніх справ закінчив з відзнакою. З 1994 року працював на різних посадах у правоохоронних органах, пройшов усі щаблі професійного становлення: від слідчого до прокурора відділу Генпрокуратури України.
Стосовно заступників, колективу обласної прокуратури, то Генпрокурор повідомив, що не має в запасі “парашутистів”, чиє призначення б лобіював, так само, як і наполягав би на чиємусь звільненні. Всю повноту рішень для формування команди, яка дасть результат, залишає Миколі Кармазіну.
– Ще раз хочу підтвердити: колгосп “Тихе життя” закривається, – сказав Генпрокурор. – Часу немає, бо люди на встановлення справедливості його відпустили нам надто мало.
Про причину звільнення Сергія Попова з посади прокурора області Юрій Луценко відповів, що роботою попереднього прокурора області був незадоволений, як і  полтавський люд. І поки що області за результатами роботи прокуратури за останні півроку похвалитися нічим. Сергій Попов написав заяву про звільнення і переведений на іншу роботу.
– Ми довго шукали гідного кандидата, який би знав Полтавщину і був би налаштований діяти більш радикально, – зазначив Юрій Луценко.
На запитання журналістів про подання Генпрокуратури до Верховної Ради України щодо позбавлення недоторканності народного депутата України Вадима Новинського Генпрокурор відповів, що це одна зі складових справи проти екс-президента Януковича, якому мало було узурпувати владу в Кабміні, Верховній Раді, в економіці та судовій гілці влади. Янукович поставив завдання ще й перед міністром внутрішніх справ, рядом інших осіб, у тім числі й Вадимом Новинським, узяти під контроль життя Української православної церкви, яку тоді очолював нині покійний Блаженнійший митрополит Володимир.
Щодо кримінального провадження по свинокомплексу у Біликах Кобеляцького району свого часу позиція Юрія Луценка була доволі рішучою. Тепер він коментував її так:
– У справі є багато обставин. У Біликах я був як політик і всі зауваження людей пам’ятаю. Нинішньому керівнику підприємства висунуто звинувачення у порушенні екологічного законодавства, справу буде доведено до кінця. Але з іншого, не юридичного боку, чи це добре, що в Україні закривається величезний комплекс, який міг би сплачувати чималі податки, давати робочі місця? Погано. А чи може він працювати далі? Ні, не може. То чому ж не побудували очисні споруди? Очевидно, це результат корупції чиновників, які хотіли мати і, напевне, отримували хабарі. На мій погляд, після таких гучних скандалів і протистояння вороття немає, й комплекс буде закрито. Чи відродиться він у якомусь іншому вигляді – залежить не від мене. Це повчальний приклад того, що корупція є чи не найбільшим злом в Україні. Вона не лише розбещує, а й знищує перспективу економіки держави. Юридичних доказів отримання хабарів наразі немає. На жаль, тепер усе звелося тільки до покарання винних у порушенні екологічного законодавства. Ми це зробимо, не сумнівайтеся. Але хто відновить економічне життя району і селища?
Насамкінець Юрій Луценко наголосив, що всі бізнесмени області мають бути певні: звернувшись до обласного прокурора, вони отримають об’єктивну реакцію щодо будь-яких проявів корупції з боку чинної влади.
– Я налаштований реагувати щодо будь-кого, хто порушує закон, незалежно від партійності чи місця народження, – наголосив Генпрокурор.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]