- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На шляху до реформ

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак провів брифінг, на якому розповів про те, що відбувається, що планується і, головне, який кінцевий результат маємо отримати від реформ у системі охорони здоров’я.

Віктор Лисак розповів про досвід Республіки Хорватія, де побував з робочою поїздкою у складі делегації фахівців Міністерства охорони здоров’я України, директорів та начальників органів охорони здоров’я, які беруть участь у реалізації субпроектів Проекту Світового банку “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”.
За його словами, сімейний лікар є головною ключовою фігурою, “воротарем та серцем” галузі. Головні завдання – раннє виявлення ризиків і хвороб, лікування та, за потреби, визначення подальшого “маршруту пацієнта”. З 2017 року заплановано змінити два основні підходи. По-перше, надати пацієнтам право самостійно обирати собі лікаря первинної ланки, незалежно від місця проживання. По-друге, змінити підхід до фінансування – спрямовувати кошти за пацієнтом. Таким чином людина сама зможе вільно обрати свого сімейного лікаря та підписати з ним угоду, яку буде внесено до електронного реєстру з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою. У випадку, якщо пацієнта не задовольняє сімейний лікар, він зможе обрати іншого. Робота сімейного лікаря оплачуватиметься в залежності від кількості укладених лікарем угод з пацієнтами і дотримання медичних протоколів лікування та діагностики.
На базі лікарень будуть створені відділення для прийому пацієнтів від працівників “швидкої допомоги”, де цілодобово працюватимуть кваліфіковані лікарі невідкладних станів та медсестри з усім необхідним обладнанням для діагностики та невідкладного лікування. Водій “швидкої” пройде відповідну підготовку і також матиме право надавати першу медичну допомогу.
Поступово необхідно переходити на електронну систему охорони здоров’я. Також потрібно відходити від призначення великої кількості медичних препаратів одночасно. Реформи допоможуть оптимізувати і фармринок.
Віктор Лисак дав відповіді на запитання представників засобів масової інформації щодо поточної діяльності закладів охорони здоров’я.
***
Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак провів засідання робочої групи з питань впровадження в області субпроекту Проекту Світового банку “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”.
Детально розглянуто основні напрямки реформ, особливо – питання впровадження нових фінансових механізмів задля оптимізації витрат. Ішлося також про створення системи громадського здоров’я, оптимізацію проведення лабораторних досліджень та впровадження реімбурсації – адресного відшкодування вартості ліків.

Світлана САВЧЕНКО
Керівник прес-центру департаменту
охорони здоров’я ОДА

Print Friendly, PDF & Email [1]