- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Субсидія квартирантці

“Добрий день, шановна редакція! Звертаюсь до вас, щоб мені допомогли “вибити” субсидію або повернути пільгу для дітей війни на комунальні послуги. Я 1939 року народження, зазнала лихоліття війни і голоду 1947 року.
Мала пільгу як дитина війни, та її зняли, бо у мене пенсія 1900 гривень, комусь здається, що це багато. А які зараз ціни, і що можна купити на цю пенсію? Жила, як усі, була сім’я, діти одружилися, живуть окремо, один – хворий на діабет, другий – сердечник. Залишилася одна в забутому селі, зарослому бур’янами.
Продавали хату у Володимирівці, я її купила, мала пільгу для дітей війни, платила за комунальні послуги. Господар хати помер, не встигли оформити документи, його діти дозволили жити як квартирантці. Так і прожила тут 6 років. А зараз мені несила платити. Субсидію не дають, бо я квартирантка, сказали, що не прописана. Хоча книжки на електроенергію і газ оформлені на мене. Мені хоча б на газ субсидію, щоб менше платити взимку, або повернути пільгу. Як дровами топити, коли ледве ноги переставляю? Мені 77 років, стажу маю на фермі 25 років, ще 15 – шкідливого виробництва.

З повагою Надія ПОПЕЛА.
с. Володимирівка
Карлівського району”.

Лист читачки ми направили на реагування до департаменту соціального захисту населення ОДА. У відповіді за підписом заступника директора департаменту Світлани Матуйзо зокрема йдеться: “Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за ЖКП, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.
У разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються. Крім того, субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. В окремих випадках на підставі рішення районної комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за ЖКП.
Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги надаються незалежно від виду житла чи форми власності на нього, за адресою зареєстрованого або фактичного місця проживання. Знижка з оплати послуг нараховується організаціями та підприємствами, що їх надають. Витрати підприємств відшкодовуються за рахунок коштів Державного бюджету.
Для забезпечення виконання зазначених функцій та недопущення багаторазового обліку однієї особи, а відповідно і проведення декількох розрахунків з надавачами послуг, територіальні управління соціального захисту населення, відповідно до Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 р. № 117, обліковують пільговика за зареєстрованим місцем проживання або за рішенням комісій, утворених органами місцевого самоврядування (місцевими держадміністраціями) – за фактичним місцем проживання. Районне управління соціального захисту населення відшкодовує надавачам послуг витрати за надані особам пільги за адресою внесення інформації про особу до Реєстру.
З порушених у зверненні питань заявниці надані роз’яснення окремим листом”.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email [1]