- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Море квітів”

Так полтавська художниця Олена Пушкарьова назвала свою нову виставку, яка наприкінці минулого тижня відкрилася у затишній залі літературно-меморіального музею І.П. Котляревського.
– З кожної роботи до нас посміхається квітка, посміхається сонце, повертаються щасливі теплі літні дні, – зазначила, відкриваючи експозицію, старший науковий співробітник музею Валентина Скриль.
І вона, і багато учасників урочистостей захоплено аналізували творчість мисткині, намагаючись прочитати кожну з її ліричних, поетичних, дуже емоційних картин. Пані Олена дякувала численним промовцям, які врешті перейшли на мову поезії, і сама читала свої вірші, які наче допомагали глядачеві пережити ті почуття, з якими вона працювала над полотнами. Поетичні рядки художниці доповнюють її монотипії в акварелі, але в основі експозиції – розпис по шовку.
– Це найприємніша техніка для мене, а шовк буває різним – крепдешиновий, атласний, але він ніби з приємністю вбирає фарби, і кожна квітка світиться, сяє і ззовні, і зсередини, – розповідає мисткиня. – Я люблю природу і просто не можу відійти від неї, я втілюю її у станковій роботі, для мене це – тріумф природи. Зараз я зачарована осінню…
І додає, що в її творчості переважно жіночі емоції, але й чоловіки відгукуються на мову квітів. А квіти промовляють до тих, хто вміє їх чути.
Роботи, представлені в експозиції, – то зріз творчості художниці на цей день, те, що було, так би мовити, під рукою, адже твори Олени Пушкарьової “роз’їхалися” по світах, їх мають у своїх колекціях шанувальники її мистецтва різних країн. Тож експозиція створена спонтанно, але – дуже промовисто й талановито. У цьому художниці допомогли і колеги, й працівники музею.
Дехто з перших відвідувачів виставки навіть порівняв картини Олени Пушкарьової з творами Катерини Білокур. І в тому є сенс, адже обидві дарують нам живі квіти. Море живих квітів, а вони, каже пані Олена, – то дарунок, який нам послано з Небес.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]