- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Кохайтеся, а про документи подбає Міністерство юстиції”!

У  жовтні виповнюється рік, як було запроваджено в області пілотний проект Міністерства юстиції, завдяки якому отримати свідоцтво про народження дитини можна безпосередньо у пологовому відділенні. Нещодавно батькам десяти “випускників” обласного перинатального центру урочисто вручили такі документи голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, заступник голови ОДА Олег Пругло, начальник головного територіального управління юстиції в області Ірина Пашко.
Урочистості за пілотним проектом
…Перед початком заходу звертаюся до молодої жінки у теплому халаті й капцях. Зовуть її Наташа, мешкає в Горішніх Плавнях. Жінка перенесла екстрений кесарів розтин на 34-му тижні вагітності. На щастя, на той момент вона вже спостерігалася в обласному перинатальному центрі, тому лікарі вчасно помітили несприятливу динаміку, провели операцію, і її донечка, дівчинка вагою 1 кілограм 800 грамів, народилася без патологій.
– Ліза має гарний апетит, росте, розвивається, – розповідає молода мама. – З донькою все добре. Я рада, що опинилася саме тут, під патронатом саме цих лікарів. Та й на отримання свідоцтва про народження додатково витрачати час не доведеться.
Першими оголошують для урочистого вручення одразу два свідоцтва – для матусі Тетяни Сергіївни, яка народила хлопчиків-двійнят. Отримує документ і тисне руку голові облдержадміністрації… татусь. Виявляється, татусі тут – чи не в кожній палаті. Наступний документ, свідоцтво про народження дівчинки Альони, знову отримує тато, Руслан Григорович, мама саме годує доньку. Офіційно, поважно, на ім’я та по батькові – Тимофій Віталійович, Єлизавета Володимирівна, Владислав Григорович – називають уперше в житті тих, хто народився всього три дні тому.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко привітав батьків із надзвичайною святковою подією:
– Бажаю вам насамперед: щоб ваші діти вас радували, викликали почуття гордості. Народилися вони у надзвичайно складний час для України. Та я переконаний, що ви зробите все для того, щоб згодом пишатися їхніми досягненнями.
Про кохання і демографічну ситуацію
Про ефективність роботи нового сервісу Мін’юсту розповіла журналістам начальник головного територіального управління юстиції Ірина Пашко. Завдяки впровадженню цієї новації у Полтаві та Кременчуці, а також у 20 пологових будинках та відділеннях області матусі можуть отримати документ про народження дитини ще до виписки з пологового будинку. 33 відсотки родин уже скористалися такою можливістю, адже процедура для батьків значно спрощується. Протягом року в пологових закладах області без походів по чиновницьких кабінетах видано свідоцтва про народження 2677 немовлят. Ірина Пашко процитувала слова заступника міністра юстиції Гії Гецадзе: “Кохайтеся, а про документи подбає Міністерство юстиції”. За її словами, в області спостерігається ще одна приємна тенденція: якщо раніше дівчаток народжувалося більше, то наразі баланс вирівнюється – того дня було вручено документи про народження 7 хлопчиків і 3 дівчаток.
Промисел Божий
В одній із палат на другому поверсі перинатального центру того дня “мешкали” одразу дві щасливі родини. Наташа та Максим Бірюки з Котелевського району пробули разом у перинатальному центрі тиждень. Усе склалося добре, народився здоровий доношений хлопчик. Проживає сім’я з батьками, підростає старша донька-третьокласниця. Є нянька, є й лялька. Причому найменшенький із Бірюків додому їде вже з посвідченням своєї особи!
Руслан та Аліна Гулаки із села Вереміївка Семенівського району чекали на свою дитинку 18 років! Переконані, що таке щастя – то винятково Божий промисел. Його подарунок. Перед пологами Аліна майже два тижні була під наглядом лікарів. Оскільки жінка перенесла кесарів розтин, тато-рятувальник (за фахом) знадобився і мамі, й доньці. Тому з моменту народження Альонки він щохвилини – поряд. А перинатальному центру сім’я дуже вдячна за допомогу.
Говорить Руслан:
– Якби довелося народжувати десь в іншому місці, хто знає, як би склалося. А так маємо здорову донечку. Кесарів розтин зроблено вчасно, проблеми позаду. Величезне спасибі всьому персоналу.
Можливість отримати свідоцтво про народження для родини стала приємною несподіванкою – не доведеться їхати до райцентру після виписки додому.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]