- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бюджет участі

Група фахівців, які впроваджують ініціативу голови обласної ради Олександра Біленького, зібралася нещодавно для обговорення конкретних кроків її втілення. Керівник робочої групи й ініціатор проекту переконаний: можливість участі громади у розподілі коштів обласного бюджету стане каталізатором активності людей на місцях.
– Це вже навіть не інновація, а необхідність. На рахунках сільських рад області каменем лежать 500 мільйонів гривень. Та місцеві громади чи не вміють, чи не хочуть використовувати їх на потреби територій, звертаючись за допомогою у виділенні коштів з обласного бюджету. А потім виникає запитання: де вуличне освітлення, водогони, ремонти дахів у школах? Якраз наш проект допоможе громадам ефективно використовувати власні кошти і вирішувати напрямки їх першочергового розподілу, – зазначив Олександр Біленький.
У планах – численні семінари і тренінги для представників органів місцевого самоврядування, громадськості та ЗМІ.
– Ініціатива унікальна за своїм масштабом. Ми говоримо про бюджет участі на рівні міського бюджету, такі практики є і у нас, і за кордоном. Але проект бюджету участі на рівні області – безпрецедентний в Україні, з невивченим досвідом. Та від нашого успіху залежить, чи буде зацікавлення самою ідеєю бюджету участі дрібних громад – рушіїв перетворень у районах. Зрушити їх з місця, вивільнити цивілізовану ініціативу людей – і є наше головне завдання, – вважає експерт проекту Анна Шавиро.
Ближчим часом, говорять ініціатори й експерти, почнеться широкомасштабна інформаційно-просвітницька кампанія для громад щодо питань бюджету участі.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]