- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Справи земні, адресовані Вічності

Пам’ятну меморіальну дошку на честь відомої полтавки Лариси Безобразової минулого тижня відкрито на фасаді будинку, де вона жила багато років. Усі, хто прийшов на ці урочистості, почувалися так, наче їх знову зібрала на зустріч Лариса Леонідівна, а вона мала такий особливий талант – згуртовувати однодумців.
Саме так увічнити пам’ять Лариси Безобразової, яка відійшла у Вічність у грудні 2014 року, – то ініціатива членів громадської організації Слов’янський клуб, який вона створила і була його президентом упродовж двох десятиріч. У її трудовій книжці було тільки два записи: п’ять років вчителювання у Полтавській середній школі №6 і майже 40 – викладацька діяльність у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка.
Колеги й студенти, творча інтелігенція міста цінували Ларису Безобразову як ґрунтовного мовознавця, громадського діяча. Вона була також членом Полтавської спілки літераторів, художньої ради Полтавського обласного академічного музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя, комісії міськради із перейменування вулиць, комісії з упорядкування творчої спадщини її батька, полтавського письменника, журналіста Леоніда Бразова, оргкомітету Премії імені Леоніда Бразова Полтавської обласної ради, комісії з упорядкування літературної спадщини письменника Леоніда Бразова, лауреатом премії імені В.Г. Короленка та Леоніда Бразова. Прикметно, що відтепер їхні портрети увічнено поруч на фасаді будинку в центрі міста – батька і доньки. Таким був її заповіт.
Добрими спогадами про Ларису Безобразову поділилися доктор філологічних наук, доцент кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Світлана Ленська, керівник літературної частини театру імені М.В. Гоголя Ольга Коваленко, редактор газети “Полтавський вісник” Лариса Семеняга, віце-президент Слов’янського клубу, директор Полтавського художнього музею імені М.Ярошенка Ольга Курчакова.
Право відкрити дошку було надане художникові Михайлу Шлаферу (він створив її за портретом Тетяни Кусайло) та віце-президенту Слов’янського клубу, кандидату філологічних наук, учениці Лариси Леонідівни Людмилі Чередник. А Лариса Безобразова так і лишається Почесним президентом Слов’янського клубу…

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]