- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Співпраця між областями і територіальними громадами

Чергова, десята, сесія обласної ради відбулася 29 вересня. Вів пленарне засідання голова облради Олександр Біленький (БПП).
Напруга знову відчувалася ще на підступах до сесійної зали: перед входом стояли люди із транспарантами з приводу підвищення тарифів на комунальні послуги. У залі плакатів (від виготовлених на замовлення банерів до обписаних шматків шпалер) та інформаційних приводів до них було ще більше. Знову приїхали на сесію представники мешканців Сенчі Лохвицького району, де, за їхнім переконанням, надракористувачі спричинили купу екологічних проблем; активісти з Біликів Кобеляцького району, де триває протистояння громади з керівництвом свинокомплексу; з Макухівки Полтавського району, поблизу якої розташоване сміттєзвалище обласного центру. Прибули протестувальники проти об’єднання села Бондарі Кременчуцького району із Новогалещинською селищною радою Козельщинського району.
Пом’янули, вшанували, прийняли звернення
У роботі сесії взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, народні депутати України Руслан Богдан та Сергій Шахов.
Хвилиною мовчання присутні вшанували померлого після тривалого лікування бійця 16-го окремого мотопіхотного батальйону 58-ї бригади Олександра Гончарова.
Грамотами та подяками нагороджено спортсменів-учасників ХІ відкритої Всеукраїнської спартакіади з рекреаційних видів спорту. Як зазначив голова обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів України” Сергій Чумак, кожна п’ята паралімпійська медаль має полтавську прописку. І у розвитку рекреаційного спорту Україна також буде рівнятися на Полтавщину.
Депутат Валерій Прядко, як керівник фракції, поінформував про зміну назви політичної партії “Партія простих людей Сергія Капліна” на “Соціал-демократична партія”, у зв’язку з чим назву змінює і відповідна фракція.
Звернення депутата Сергія Жука (Соціал-демократична партія) стосувалися діяльності УМГ “Черкаситрансгаз”, не погодженої з місцевою владою та підприємствами, яка порушує інфраструктуру полів, шкодить грунтам у Кобеляцькому районі, а також – Білицького свинокомплексу. За словами депутата, наразі 40 тисяч свиней доїдають рештки зерна, кормовози заблоковані, тому, за його словами, цілком можливий ризик скликати позачергову сесію з приводу екологічної катастрофи після масового падежу поголів’я.
Микола Первак (Соціал-демократична партія) говорив про знищення Полтавської шляхової організації, Олександр Алексюк (“Опозиційний блок”) озвучив звернення щодо підвищення тарифів.
Традиційні 15 хвилин для озвучення соціально значущих проблем представниками громадськості довелося голосуванням продовжувати двічі. Виступили Іван Павелко з Пирятина, Роман Стегній та Василь Ковальчук із Полтави, Миргородський міський голова Сергій Соломаха, депутат Білицької селищної ради Кобеляцького району Інна Жук, представник Сенчанської громади Лохвицького району Володимир Глинський.
Об’єднатися – як одружитися. Непросто…
Було прийнято кілька депутатських запитів: Руслана Ляшка (“Радикальна партія Олега Ляшка”) – до ОДА про відшкодування збитків від стихії мешканцям Лубенського району та до прокуратури й поліції області щодо діяльності надзвичайної протиепізоотичної комісії при Хорольській РДА; Анатолія Ханка (ВО “Свобода”) – про закриття Макухівського сміттєзвалища; Олега Сазонова (“Опозиційний блок”) – щодо стипендій; Віктора Скочка (АПУ) – щодо врегулювання оподаткування сільськогосподарських товаровиробників. З приводу останнього із залу прозвучала репліка: мовляв, фермери й так не сплачують передбачені державою податки, тому їхні пайовики отримують за оренду більше грошей. На це депутат Віктор Щуров (ВО “Свобода”) відповів, що зі зверненням колеги Віктора Скочка абсолютно згоден, а щодо податків варто змінити підходи, не прирівнювати крупних виробників до фермерів, у яких на 100 гектарах працює вся сім’я та ще й півдесятка найманих працівників.
У міру розгляду питань порядку денного сесії плакатів у залі меншало, ряди громадськості рідшали. Несподівано одним із найгарячіших питань стало внесення змін до Перспективного плану формування територій громад області. Коли дійшло до обговорення об’єднання Новогалещинської селищної ради Козельщинського району з Бондарівською сільською радою Кременчуцького, до трибуни попрямували і ті, хто “за”, і ті, хто “проти”. Довжелезний банер до цього часу чемні молодики тримали так, що тильною стороною закрили для преси і сцену, і трибуну, і президію. На запитання, про яке село йдеться на їхніх транспарантах, один із юнаків зміг відповісти не одразу – збігав у другий кінець прочитати. Після емоційних дебатів сільський голова Бондарів Вячеслав Бондар спробував внести ясність: децентралізація застала громаду, “цікаву” для всіх сусідів, зненацька, тому з початку 2015 року тільки те й робили, що “роздавали гарбузи”:
– Наше село дуже довго нікому, крім НПЗ, не було потрібне. Останнім часом почав допомагати Біланівський ГЗК. Де великі гроші, там і велика політика. А люди не потрібні нікому. Зараз більше половини громади усвідомило користь об’єднання і просить обласну раду підтримати це рішення, – сказав сільський голова.
В обговоренні взяли участь депутати Олександр Коваленко та Віктор Скочко (АПУ), Дмитро Спатар (БПП), Василь Хоменко (“Українське об’єднання патріотів “Укроп”), Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”). Більшість були “за”, дехто пропонував зняти питання з розгляду й провести громадські слухання. Зрештою голова ОДА Валерій Головко закликав не перетворювати сесію на політичне ток-шоу, рішення місцевих рад про об’єднання підтримати. А незгодні мають оскаржувати його в суді. Так і проголосували. Таким чином внесли до Перспективного плану ще дві об’єднані громади: Новогалещинську в складі Новогалещинської Козельщинського району та Бондарівської Кременчуцького району сільських рад, а також Великосорочинську Миргородського району в складі Великосорочинської та Полив’янської сільрад. Як зазначила директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Інна Іщенко, тепер ЦВК має призначити дату виборів у цих ОТГ, після чого вони зможуть увійти у бюджетний процес – якщо встигнуть.
Кілька питань депутати зняли з розгляду, додавши нові. Загалом десята сесія обласної ради сьомого скликання прийняла рішення із 46 питань порядку денного. Три з чотирьох звернень Державної служби геології та надр України стосувалися видобутку питних підземних вод – їх депутати погодили. У погодженні спеціального дозволу на видобуток газу, нафти, конденсату традиційно відмовили.
Підсумовуючи роботу
Представникам ЗМІ голова облради Олександр Біленький прокоментував хід засідання так:
– Було традиційно непросто. І з боку громадськості, і з боку політичних партій хтось приїхав свідомо, когось – привезли. Загалом же за підсумком роботи бачимо, що рішення приймалися твердою більшістю голосів.
– Вкотре йшлося про конфлікт між громадою Сенчі й “Укргазвидобуванням”. Який Ви бачите шлях його вирішення?
– Компанія розпочала заплановані роботи у Сенчі, але сигнал від громади у залі знову пролунав. Я постійно спілкуюся з керівництвом компанії, яка запевняє, що увесь  узятий на себе обсяг робіт вона виконає. Тим більше свердловина для постачання питної води, як з’ясувалося, буде не такою глибокою, зекономлені кошти спрямуються на прокладання водогону. Тому цим сигналом я, чесно кажучи, здивований.
– Чи має шанс “Укргазвидобування” отримати дозвіл на розробку нових родовищ?
– Думаю, що у цьому році не має. Хіба що Верховна Рада прийме Закон 3038 (про відрахування частини рентної плати до місцевих бюджетів. – Ред.), будуть внесені зміни до Державного бюджету. Та, оскільки він має бути збалансованим, розуміємо: якщо нам віддадуть якусь частку плати за користування надрами, ми втратимо в іншому (скажімо, в обсягах державної субвенції на освіту й медицину). Я дуже сподіваюся, що в такому разі баланс буде для нас плюсовим.
– Звернення до органів центральної влади щодо внутрішнього водного транспорту якось пов’язане із введенням нових видів транспортних послуг?
– Це питання виникло після мого спілкування з керівником ТОВ СП “Нібулон” Олексієм Вадатурським, який запропонував усім підприємствам, місцевим радам по обидва боки Дніпра ініціювати питання водної ренти. Зараз річковим транспортом користуватися невигідно, залізничний та автомобільний – значно дешевші. Хоча в такий спосіб можна на 10 відсотків розвантажити автомобільні та залізничні транспортні магістралі.
– На Вашу думку, чим викликаний конфлікт навколо об’єднання територіальних громад?
– Думаю, він більше політичний. Кременчуцький район не хоче втрачати ласий шматок – село Бондарі. Це – моє переконання. Бо ті люди, що приїхали агітувати проти об’єднання, – переважно не місцеві. Для противників хочу пояснити: об’єднання відбулося ще тоді, коли Бондарівська сільська та Новогалещинська селищна ради прийняли відповідні рішення. З того часу об’єднана громада вже існує. А ми, проголосувавши за зміни до Перспективного плану, лише надали їй можливість отримувати кошти з Державного бюджету. Бо на самі об’єднавчі процеси обласна рада впливати не може.
– Прокоментуйте ситуацію з КП “Аеропорт-Полтава”.
– Ми будемо його утримувати чи доутримувати доти, доки не знайдемо інвестора, здатного профінансувати найневідкладніше. А це – ревізія та ремонт злітної смуги, огорожі, митний пост, спеціальний пожежний автомобіль. За попередніми підрахунками, потрібно мільйонів 50, що обласному бюджету не під силу. Будемо просити допомоги у Державного бюджету.
– Багато дискусій точилося навколо тарифного питання.
– Подібне звернення з приводу відміни з 1 липня непосильних для населення тарифів ми вже приймали на сесії 11 серпня. Слово “мораторій” у ньому звучить, але фактично ми нічого не призупиняємо, не дозволяємо, не розблоковуємо. Ми тільки звертаємося до Кабміну, це наше побажання.
– Побажання без юридичних наслідків?
– То не наші повноваження. Обласна рада не може зупиняти річки чи вносити зміни до законодавства.
– Стосовно надання статусу учасників АТО добровольцям: що належить до повноважень обласної ради, а що – за межами?
– У наших повноваженнях звернутися до органів центральної влади, щоб цих людей визнали учасниками АТО. Це ми й зробили рішенням сесії.
Міжрегіональна співпраця
На Полтавщині з робочою поїздкою побували голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич та голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. У перерві сесійного засідання керівники трьох обласних рад підписали меморандум про регіональне співробітництво між Полтавською, Закарпатською, Івано-Франківською областями. Як зазначив Олександр Біленький, між нашими регіонами вже налагоджено тісні взаємини, обмін досвідом. Коли на Полтавщині була біда, ці регіони подали руку допомоги. Наразі є ідея об’єднати всіх керівників обласних рад, створивши Раду взаємодії. Як зауважив Михайло Рівіс, сесія, на засіданні якої гості були присутні, показала, що наразі на Полтавщині – ті ж проблеми, які виникали й на Закарпатті. Лише узгоджуючи спільні позиції та дії, можна впливати на рішення Верховної Ради та Кабміну.
Олександр Сич зазначив, що саме така регіональна співпраця допоможе надійно “зшити” єдину міцну державу.
У брифінгу також взяв участь народний депутат України, який представляє Луганщину, Сергій Шахов.

Ольга ЩЕГЛОВА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]