- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реабілітаційний центр – для учасників АТО й переселенців

В  учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб багато спільних проблем, й вирішення їх потребує комплексного підходу. З цією метою в Кременчуці відкрили Центр реабілітації та адаптації учасників бойових дій, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб. Розмістився нововідкритий соціальний заклад у кількох невеликих приміщеннях Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Автозаводського району міста (проспект Свободи, 130).
– Задовго до створення спеціалізованого закладу для реабілітації учасників АТО до нашого терцентру почали приходити демобілізовані й внутрішньо переміщені особи. Так, тільки протягом двох місяців до нас звернулися близько тисячі переселенців, яким ми надавали різного роду допомогу. Вони ж і запропонували створити центр допомоги учасникам АТО й переселенцям, – зазначила начальник терцентру Лариса Дзюба.
Депутати Кременчуцької міської ради підтримали цю ініціативу, до створення центру долучилися міські громадські організації, волонтери й безпосередньо учасники АТО й переселенці.
Незважаючи на те, що площа щойно відкритого центру реабілітації доволі скромна, на ній зосереджені спеціалісти, допомоги яких у першу чергу потребують демобілізовані воїни, члени родин загиблих учасників АТО, переселенці. Так, звернувшись до працівників центру, представники цих категорій населення можуть отримати кваліфіковану юридичну консультацію, в тому числі й адвокатську підтримку в судових справах щодо захисту своїх прав, психологічну й медичну допомогу, вирішити певні соціальні питання. Діти переселенців і учасників АТО мають можливість на базі центру відвідувати заняття з художньої творчості, а самі учасники – навчитися працювати з металом і навіть безкоштовно освоїти ази професії коваля, зварника, слюсаря. Для цього на подвір’ї терцентру створена навчальна кузня, де своїми вміннями з демобілізованими військовослужбовцями й переселенцями ділитимуться члени “Спілки ковалів Кременчука” за сприяння Агенції ООН у справах біженців у рамках грантової програми з підтримки ініціатив переселенців і ГО “Крим SOS”.
Міський голова Кременчука Віталій Малецький під час презентації центру реабілітації та адаптації учасників бойових дій, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб пообіцяв посприяти у пошуку замовлень для майбутніх ковалів, а депутат обласної ради Наталя Макаруша вручила кільком учасникам АТО відзнаки “За вірність народу України”.
Демобілізовані учасники АТО проходитимуть реабілітацію, щоб повернутися до повноцінного мирного життя, а сивочолі підопічні терцентру разом із місцевими волонтерами продовжуватимуть виготовляти маскувальні сітки, на які так чекають хлопці на передовій…

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]