- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На Полтавщині до кінця року представлять концепт сучасної пожежної частини

Апробуватимуть проект у Шишацькій та Білоцерківській об’єднаних територіальних громадах, які відвідали експерти з міжнародного співробітництва.
До кінця поточного року обласна влада має намір презентувати громадськості концептуальний проект сучасної добровільної пожежної частини. Його розроблятимуть за технічної та фінансової підтримки проекту “Реформа управління на сході України”, що впроваджується німецькою федеральною установою з міжнародного співробітництва GIZ.
Про це йшлося під час зустрічі голови облдержадміністрації Валерія Головка з міжнародним експертом з питань міжмуніципального співробітництва Штефаном Дрегером та заступником керівника проекту Тарасом Журавлем. Обидві сторони готові до реалізації проекту. І обласна влада, й експерти відзначили важливість того, що втілюватиметься він у життя саме на базі об’єднаних територіальних громад.
– Об’єднані громади охоче беруться за будь-які нові проекти, нові ідеї, які ми пропонуємо, – зауважив Валерій Головко. – Приємно, що їх не потрібно підштовхувати, навпаки, вони самі виступають ініціаторами багатьох цікавих проектів.
Як зразок моделі на Полтавщині хочуть використати структури добровільних пожежних частин, які діють на базі німецьких громад. Досвід роботи таких частин керівники області вивчали торік під час навчання у Німеччині в рамках проекту GIZ. При цьому застосовуватимуть і досвід вітчизняної служби з надзвичайних ситуацій.
– Пожежні частини ДСНС фінансуються з Державного бюджету, а в Німеччині ці частини добровільні, мають непряму підтримку з боку місцевого самоврядування. Йдеться про соціальний пакет, податкові пільги, які отримують люди, котрі у вільний від роботи час працюють пожежниками, – прокоментував Валерій Головко. – Тому ми використовуватимемо увесь наявний досвід, щоб знайти єдину правильну модель, яка відповідатиме українському законодавству і європейським вимогам щодо оперативного реагування, часу та відстані доїзду до віддалених населених пунктів.
Штефан Дрегер додав, що німецька сторона охоче поділиться власним досвідом.
Зважаючи на співпрацю з GIZ, Полтавщина нині займає лідируючі позиції в міжмуніципальному співробітництві. Як повідомив перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, із 44 угод про міжмуніципальну співпрацю, зареєстрованих у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва, 20 реалізуються у Полтавській області.

Прес-служба Полтавської ОДА

Print Friendly, PDF & Email [1]