- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Заходи контролю і профілактики

Питання епізоотичного стану на Полтавщині щодо африканської чуми свиней (АЧС) було першочерговим у порядку денному чергової щотижневої апаратної наради у голови обласної державної адміністрації Валерія Головка.
Цього року в області зареєстровано 4 неблагополучних випадки з АЧС у Хорольському, Великобагачанському, Глобинському, Лубенському районах. На нараді констатувалося, що  завдяки оперативній, злагодженій роботі профільних служб у трьох названих районах карантин було своєчасно знято. Неблагополучним пунктом залишається село Литвяки Лубенського району. Тут в зоні нагляду вилучено свинопоголів’я, встановлено санітарно-поліцейські пости, проводиться моніторинг клінічного стану поголів’я, інші заходи.
Нині в області нараховується 135 великих господарств з утримання свиней із-понад трьохсоттисячним поголів’ям, майже триста тисяч – у населення. Це потребує особливої уваги й відповідальності. Йшлося про ретельне дотримання закритого режиму роботи ферм, контроль за станом поголів’я, його вакцинацію, роз’яснювальну роботу, попередження несанкціонованої торгівлі свинями та продукцією свинарства тощо. З обласного бюджету виділено майже 2 мільйони гривень на забезпечення роботи спеціальних пересувних постів. Окремо йшлося про заходи контролю і профілактики у мисливських угіддях.
Про створення і використання матеріальних резервів та формування резервного фонду місцевих бюджетів задля запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій також йшлося на апаратній нараді. Нерідко виникають надзвичайні ситуації, які потребують негайних рішень та відповідного виконання. Люди мають чітко знати, як діяти у таких випадках, наголосив Валерій Головко.
Він ініціював проведення навчань для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в області не раз на рік, як було раніше, а кожні півроку. Це буде зроблено для того, щоб дії фахівців усіх служб та чиновників були злагодженішими й оперативнішими.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]