- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Спротив проявам сепаратизму

У  понеділок, 12 вересня, біля адмінбудівлі головного управління Національної поліції в Полтавській області відбувся пікет. Учасники акції – члени родин загиблих бійців, воїни АТО, громадські активісти, небайдужі громадяни, які обурені ситуацією у Полтаві щодо вандалізму над пам’ятними знаками полеглим у нинішній війні захисникам Вітчизни. Наприкінці травня в обласному центрі невідомі розбили три такі меморіальні дошки, а 11 вересня – ще п’ять. Винних у скоєнні злочинів поліція поки що не виявила. Пікетувальники роботою правоохоронців не задоволені, тож зібралися з вимогою відзвітувати перед громадою про заходи щодо розслідування цієї справи.
– Прийшли запитати у правоохоронців, що вони роблять для того, аби в місті більше не повторювалися такі випадки. Потрібно працювати на випередження, а не після вчинення злочину. Ми, ініціативна група, поставимо ще одну, три, п’ять дощок, але це не вирішить питання. Зловмисники мають бути покарані, – переконаний голова громадської організації “Асоціація учасників та ветеранів АТО Полтавщини”, депутат Полтавської міської ради Вадим Ямщиков. – Мені прикро й соромно перед батьками полеглих на Донбасі українських воїнів, які бачать таку наругу над пам’ятними знаками їхнім дітям в українському місті. Тому нинішній захід – це вимушена акція.
До пікетувальників вийшов очільник Національної поліції Полтавщини Олег Бех. Він розповів, що для розслідування справи створена міжвідомча оперативна група, до складу якої входять правоохоронці й працівники управління Служби безпеки України в Полтавській області. Триває слідство.
– Робимо все необхідне для затримання злочинця. Маємо аналогію, в які дні він скоює злочини, встановили його прикмети. Руйнування цих дощок – це не хуліганство, а дії іншого спрямування. Злочини скоєні не раптово, вони замовлені, підготовлені заздалегідь і кваліфіковано зроблені: у відповідний час, відповідною особою, у відповідних місцях. При тому особа знала, що вона вчиняє і для чого. Тому Служба безпеки нині потужно працює. Вважаю, що в нас є всі можливості розкрити злочини, – зазначив Олег Бех.
Він пояснив, що не може розголошувати деталі розслідування, адже ця інформація зі ЗМІ потім стане доступною і зловмисникам. Тому запропонував рідним полеглих воїнів провести зустріч без присутності журналістів.
Меморіальні знаки найближчим часом обіцяють відновити. Розглядають можливість виготовлення їх із міцнішого матеріалу. Щоб запобігти повторним актам вандалізму, в нічний час поліцейські заходитимуть у школи, де пошкодили пам’ятні дошки. Вадим Ямщиков поінформував, що міський голова Полтави Олександр Мамай зустрівся із родинами полеглих у війні на сході України бійців. Він зазначив, що не проти встановлення камер відеонагляду біля меморіальних дощок. Олег Бех запропонував щовівторка проводити зустрічі з родичами загиблих бійців задля підвищення ефективності розслідування і двостороннього обміну інформацією.
Під час акції пікетувальники також підписали лист, адресований Президентові України Петру Порошенку, міністрові внутрішніх справ України Арсену Авакову, голові СБУ Василю Грицаку, в якому зокрема йдеться: “Зусиль патріотів та громадськості Полтави виявилося замало для спротиву проявам сепаратизму та вандалізму. Потрібна цілеспрямована системна робота як СБУ, так і МВС на результат. Звертаємося із проханням узяти ситуацію під особистий контроль та інформувати громадськість про результати у подоланні наступу сепаратизму”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]