- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Селяни і “Сільські традиції” у пошуках компромісу

Протягом вересня із свинокомплексу ТОВ «Сільські традиції», що в селищі Білики Кобеляцького району, на м’ясокомбінати Полтавщини мають вивезти 15–20 тисяч голів молодняку свиней.

Ця цифра орієнтовна і варіюватиметься в залежності від закупівельної ціни та потужностей переробних підприємств області. І може збільшитися, якщо до закупівлі долучаться м’ясокомбінати сусідніх Харківської, Дніпровської та Київської областей. Посприяти в цьому пообіцяв перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький під час наради, на якій шукали компромісу керівництво ТОВ «Сільські традиції», представники громади Біликів, громадськості, депутати селищної ради, керівники Кобеляцького району.
Запросили на зустріч і представників м’ясопереробних підприємств – ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», ПАТ «Кременчукм’ясо», ТОВ «М’ясна ярмарка «Добриня-2007», Тахтаулівського ковбасного цеху.
– На свинокомплексі виникли екологічна і соціальна проблеми. Ми домовилися разом з підприємством і громадою, щоб знизити градус напруги в Біликах, провести необхідні дослідження. На місце виїхала екологічна інспекція, яка виявила порушення у роботі й видала припис, згідно з яким підприємство призупинило діяльність, – зазначив Андрій Пісоцький. – Маємо домовленість, що підприємство вивозитиме щодня певну кількість свиней.
Проте на сьогодні керівництво говорить, що не можуть це зробити, бо таку кількість свиней може прийняти м’ясокомбінат ТОВ «Сільські традиції».
– Тому ми й звернулися до переробних підприємств, щоб допомогли вирішити цю проблему: якщо у вас є такі потужності і можете прийняти додаткову кількість свиней, допоможіть, – звернувся Андрій Пісоцький.
Громада пред’явила претензії, що підприємство свої зобов’язання не виконує, адже на добу вони мали б вивозити 420 свиней та 60 свиноматок. Водночас протестувальники без проблем пропускають кормовози на територію свинокомплексу.
Генеральний директор ТОВ «Сільські традиції» Юрій Грушевський невиконання графіка вивезення свиней аргументував тим, що складно продати так званих нетоварних тварин.
Апелюючи до обласного керівництва, представники громади говорили про те, що угоду з графіком вивезення свиней із підприємства його керівництво так і не підписало. Громада готова йти на поступки, і, якщо «Сільські традиції» не вкладуться у графік вивезення, жителі Біликів можуть почекати ще два-три тижні. Але за умови, що підприємство виконуватиме вимоги, передбачені угодою.
Після майже годинної дискусії пристрасті вдалося дещо вгамувати й досягти певного компромісу. Чи будуть виконані нинішні домовленості, покаже час.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]