- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Біологічна загроза безпеці країни

Останніми роками в нашій країні різко ускладнилася ситуація із захворюванням свиней на африканську чуму. Якщо ще 2–3 роки тому реєструвалося кілька випадків захворювання на рік, у 2015-му – 57 випадків, то в цьому році – 108, у 14 областях. Тільки в серпні у 9 областях України сталося 24 випадки захворювання свиней на африканську чуму. Якщо не вжити кардинальних заходів безпеки, то до кінця поточного року може статися ще 50–70 випадків. За умов збереження існуючої тенденції у 2020 році доведеться спалювати понад мільйон голів свиней. А відтак існує загроза біологічній безпеці України, підкреслив під час селекторної наради з питань вжиття заходів щодо стабілізації епізоотичної ситуації перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.
Зазначалося, що змінити ситуацію на краще може лише чітка взаємодія всіх суб’єктів господарювання, відповідних служб і владних структур. З метою запобігання виникненню нових вогнищ АЧС пропонувалися такі заходи: створення науково-дослідного центру з вивчення чуми свиней, інформаційно-просвітницька робота серед населення, переведення свиноферм на закритий тип утримання тварин, депопуляція диких свиней, створення в кожній області 2–3 репродукторів для внутрішнього забезпечення молодняком свиней та інші. Що ж до причин нинішньої ситуації з АЧС, називалися і безвідповідальність утримувачів свинопоголів’я, і фактична ліквідація ветеринарної служби. Не відкидалася й можливість диверсії.
Водночас учасники селекторної наради були єдиними в необхідності поліпшення ситуації з АЧС. Адже в іншому випадку, за словами міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового, наша країна матиме проблеми з експортом продукції, спочатку – м’яса, а в подальшому й зерна.
* * *
На Полтавщині в цьому році зареєстровано 4 випадки захворювання свиней на африканську чуму. Вжито всіх необхідних заходів для недопущення розповсюдження АЧС, зазначив перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький.
Останній випадок – у селі Литвяки Лубенського району. Ситуація нині там стабільна, контрольована. Працюють карантинні ветеринарно-поліцейські пости. Проводиться обхід дворів з метою виявлення хворих чи загиблих тварин, інші заходи.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]