- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Головний офіцер і рядовий пожежник – одна команда

Нещодавно у Полтаві побували начальник інформаційно-методологічного центру управління пожежної охорони Йоркшира Ієн Маріт і керівник пожежної бригади Девід Доусон із Единбурга (Шотландія). Гості зустрілися з головою облдержадміністрації Валерієм Головком і начальником головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Володимиром Салогубом.

– Одна з основних реформ, які нині впроваджуються в Україні, стосується рятувальної служби, а відтак і безпеки життя людей, – наголосив Валерій Головко. – Хочемо запозичити кращий досвід Великої Британії, Європейського Союзу і запровадити ці напрацювання на теренах України для створення сучасної служби, яка оперативно реагуватиме на всі надзвичайні ситуації. Тому навчання, які ви побачите, мають бути практичними, а не теоретичними, щоб ми могли використати набутий досвід як основу при створенні сучасних частин пожежної безпеки в регіоні.
Очільник області поцікавився критеріями й вимогами до фахівців пожежної служби у Великій Британії. За словами гостей, вони доволі високі, хоч і можуть відрізнятися залежно від регіону. Проте є спільні, базові вимоги.
– Усі починають із посади пожежника, – зауважив Ієн Маріт. – Щоб мати таку посаду, спочатку потрібно пройти медичне й інтелектуальне тестування, здобути певну освіту. Як мінімум, знати математику, мову й загальноприкладні науки, мати так званий академічний рівень. Після того, як кандидат успішно складе тестування, його направляють на тренінгову програму, що триває 12 – 16 тижнів і передбачає інтенсивне тренування. Після засвоєння базових для рятувальників знань та навичок, успішного проходження програми – чотири роки кваліфікації. Лише після цього кандидати, склавши іспит, стають пожежниками.
Гості розповіли, що протягом служби пожежник проходить додаткові тренінги, щоб отримати вищий ранг і дослужитися до головного офіцера пожежної станції. Причому головний офіцер також виїздить на виклики разом із бригадами. Наприклад, Девід Доусон, який в Единбурзі очолює дві пожежні частини, постійно виходить на чергування разом із рядовими пожежниками.
Валерій Головко зауважив, що саме на таких засадах має працювати реформована служба порятунку в Україні. Голова ОДА наголосив на тому, що навчання фахівців ДСНС Полтавщини повинні бути максимально прикладними, адже йдеться про фахівців, від професійних навичок, швидкості реакції яких залежать життя і безпека співгромадян.
Наприкінці зустрічі гості зауважили, що вони зацікавлені у поглибленні стосунків із полтавськими рятувальниками на професійному рівні.
* * *
Представники Великої Британії ознайомилися зі структурою Служби порятунку “101”, обмінялися досвідом роботи з полтавськими колегами, побачили практичні тренування бійців ДСНС із ліквідації різних надзвичайних ситуацій.
Підсумовуючи робочу поїздку, Ієн Маріт та Девід Доусон розповіли, що найбільше їх вразили самовідданість, фізична підготовка, професійна майстерність, злагодженість дій і чіткість виконання особовим складом різних бойових завдань.
– Мета нашої поїздки – консультація з питань поліпшення реагування на надзвичайні ситуації і надання долікарської допомоги, а також покращення матеріально-технічного забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів Полтавської області. Маючи повне розуміння стану рятувальної служби в регіоні, визначатимемо ефективні шляхи й методи надання необхідної технічної допомоги, проводитимемо спільні тренування. Досвід роботи полтавських рятувальників із ліквідації надзвичайних ситуацій стане цікавим для колег із Великої Британії. Зробимо все можливе, щоб наша співпраця була ефективною й дала позитивний результат, – зауважив Ієн Маріт.

Світлана ГОЛОВАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]