- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Визначено ключові завдання

Про стан підготовки закладів освіти до нового навчального року йшлося на черговій щотижневій апаратній нараді у голови обласної державної адміністрації Валерія Головка. Як повідомила директор департаменту освіти і науки ОДА Олена Харченко, з 1 вересня запрацюють 628 дошкільних та 688 загальноосвітніх навчальних закладів різних типів і форм власності, контингент яких складе понад 50 тисяч і понад 128 тисяч дітей відповідно. Майже 13 тисяч хлопчиків і дівчаток прийдуть до школи вперше.
Головне не “фасад”, а якість навчання
Також констатувалося, що продовжується робота з розширення мережі дошкільних закладів. За останні чотири роки їх відновлено та створено 27. Додатково відкрито 65 груп, з них 27 – у сільській місцевості. Охоплення дітей від трьох років дошкільною освітою складає 92 відсотки. Тривають зміни в мережі загальноосвітніх навчальних закладів. Відкрито школу в Кременчуці, вживаються заходи щодо удосконалення шкільної мережі на селі. Так, реорганізовано 27 навчальних закладів шляхом створення навчально-виховних комплексів, розпочнуть роботу 3 опорні школи. Як наслідок – кількість малокомплектних шкіл зменшується. Реалізуються заходи щодо ремонту, утеплення, енергоефективності, матеріально-технічного забезпечення, комп’ютеризації освітніх закладів, підвезення сільських школярів, забезпечення учнів підручниками. На жаль, є й чимало невирішених питань. Зокрема говорилося про проблеми створення опорної школи на базі Покровської ЗОШ у Решетилівському районі.
Валерій Головко застеріг від спрощеного підходу в реформуванні освіти. Головне у школі не фасад. Усю організаційну роботу треба підпорядкувати ключовому і головному завданню – якості
освіти.
На дорогах небезпечно
З тривогою говорилося на апаратній нараді про зростаючу аварійність на дорогах. Область посіла 9-те місце в Україні за кількістю ДТП з постраждалими, загиблими і травмованими. Спостерігається ріст ДТП на 35 відсотків, травмованих – на 31. В автопригодах загинуло 74 особи, 698 травмовано. Головна причина – людський фактор. Йшлося про необхідність посилення контролю на автошляхах та роз’яснювальної роботи. Цьому підпорядкований місячник безпеки руху, який нині триває в області.
Аспекти декомунізації
На апаратній нараді проаналізовано виконання правових актів щодо декомунізації. Наголошувалося, що серед питань, які потребують остаточного вирішення та врегулювання, є демонтаж знаків (такими залишаються 24 об’єкти із 325), перейменування зупинок громадського транспорту та залізничних станцій, однойменних колишнім назвам перейменованих нині населених пунктів, інші аспекти декомунізації.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]