- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Розквітає ярмарок – квітне Україна!”

Отже, сьогодні й ми, як ото родина Солопія Черевика, вирушаємо – на ярмарок! У Великі Сорочинці! То наше традиційне серпневе свято, веселе, гамірне, українське народне свято. Так було ще в давні часи – науковцями спростовано колись поширену думку про те, що українці – “неторгова” нація, бо ж торгували ще давньоруські купці, і чумацтво – то купецька верства населення, що займалася власне зовнішньою торгівлею.
Як свідчать архівні документи, серед регіонів України за кількістю ярмарків та густотою мережі переважало Лівобережжя, а найбільше їх відбувалося в містах та селах Полтавщини. І що важливо: ярмарок – то зовсім не те, що базар, де головне – купівля-продаж, а тим паче Сорочинський ярмарок, – то ще й видовищний відпочинок, то великий вернісаж творів народних майстрів, розмаїття театральних дійств і розваг, виступи кобзарів і артистів різних жанрів, письменників-гумористів. А в сучасному вимірі – ще й презентація наукових розробок у галузі економіки й промисловості представників із різних регіонів України та зарубіжних гостей.
Цьогоріч Сорочинський ярмарок присвячується 25-й річниці Незалежності України і проходитиме під гаслом “Розквітає ярмарок – квітне Україна!” На його підтвердження свої здобутки запропонують вітчизняні підприємства усіх галузей промисловості, майстри народних промислів, заклади громадського харчування. Сюди завітають делегації з Індії, В’єтнаму, Пакистану, Шрі-Ланки, Латвії, Білорусі, Грузії, Азербайджану.
Відомі артисти й популярні гурти, учасники художньої самодіяльності області не дадуть сумувати гостям. А до того, як і щороку, їх щодня вітатиме і сам Микола Гоголь (нині дізнаємося, хто з артистів цьогоріч втілить цей образ) разом із героями свого “Сорочинського ярмарку”, котрі щодня пересуватимуться на волах, які збереглися єдині в Україні для цього феєричного дійства.
І чекатимемо, що, поярмаркувавши з 16 по 21 серпня, полтавці й наші гості захоплено повторюватимуть услід за письменником: “Що, Боже ти мій, Господи! Чого нема на тій ярмарці!” Чого тільки нема… Бо сьогодні ж тут вся Україна ярмаркує, відкриваючи глибокі джерела національної культури, представляючи здобутки державної ваги і посилаючи у світ своє прагнення жити й працювати у мирі та злагоді з цілим світом.
Приходьте до нас із миром – усіх привітаємо, почастуємо, щиро й щедро обдаруємо. Як споконвіку ведеться в українців!..

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]