- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Об’єднання територіальних громад триває

У  роботі другого пленарного засідання дев’ятої сесії обласної ради сьомого скликання під головуванням її очільника Олександра Біленького (БПП) взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, новообраний народний депутат України Руслан Богдан. Це – чи не перше засідання, на якому 19 питань порядку денного розглянули менш як за чотири години без жодної перерви.
Зміни у складі депутатського корпусу
Перед початком роботи сесії присутні вшанували пам’ять загиблих на буремному сході земляків. За цей короткий міжсесійний відрізок у зоні АТО полягли троє полтавців: механік-водій 93-ї окремої механізованої бригади Роман Омельченко, прапорщик 58-ї окремої механізованої бригади Роман Нечипоренко, сержант із матеріального забезпечення роти 93-ї окремої механізованої бригади Євген Садовничий.
Взято до відома повідомлення голови ОВК Людмили Сердюк про припинення депутатських повноважень Руслана Богдана (“Батьківщина”) у зв’язку з обранням його народним депутатом України. Обраним до облради визнано наступного за черговістю у списку ВО “Батьківщина” Володимира Литвина. Також склала повноваження депутат облради Алла Федорченко, визнано обраним наступного за списком ВО “Свобода” Ігоря Скляра. Олександр Біленький привітав нових колег, вручив їм депутатські посвідчення та нагрудні значки.
Також відбулися зміни у керівництві депутатських фракцій облради: фракцію політичної партії “Відродження” очолила Людмила Овчаренко, фракцію ВО “Батьківщина” – Євгеній Холод.
Створюються ще сім об’єднаних громад
Депутати схвалили у новій редакції Перспективний план формування територій громад. Як зазначила доповідач, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Інна Іщенко, наразі в області є 14 об’єднаних територіальних громад, розпочато створення ще 7 ОТГ. Потрібно було схвалити нові межі для 5 громад, де вже відбувається процес об’єднання. Це Сергіївська та Петрівсько-Роменська сільські громади Гадяцького району, Засульська сільська громада Лубенського району, Дмитрівська сільська громада Кременчуцького району, Оболонська сільська громада Семенівського району. По всіх цих громадах уже прийняті відповідні рішення сесій, по Сергіївській документи направлені до ЦВК. За словами Інни Іщенко, схваливши нову редакцію Перспективного плану, облрада дає можливість їм увійти в бюджетний процес на 2017 рік, у прямі міжбюджетні відносини та отримати державні субвенції. 12 полтавських об’єднаних громад загалом отримали у цьому році 57 мільйонів гривень на розвиток власної інфраструктури. За підрахунками департаменту, ті громади, що будуть створені, отримають близько 40 мільйонів гривень субвенції з Державного бюджету.
У обговоренні взяли участь депутати Вячеслав Мінязєв (БПП), Андрій Сімонов (“Батьківщина”). Нову редакцію Перспективного плану депутати підтримали.
Звернення до парламенту
Із трьох, включених до порядку денного, звернень обласної ради до Верховної Ради України не підтримали депутати лише одне – щодо засудження окупації Західної України Польською Республікою у 1919–1920 роках.
Суть звернення щодо внесення змін до Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” пояснив Андрій Пісоцький (БПП). Вона полягає в тому, щоб захистити громадян у випадку ситуацій з неплатоспроможністю банків. Адже наразі першочергово кошти компенсуються Нацбанку, фонду гарантування вкладів, іншим установам, а фізичні та юридичні особи у цьому переліку на 5–6 місцях. Тоді як саме Нацбанк має нести найбільшу відповідальність за все, що відбувається у банківській сфері. Тому першими у переліку на відшкодування мають бути саме фізичні та юридичні особи. В обговоренні взяли участь депутати Валерій Калюжний (Радикальна партія Олега Ляшка), Олександр Алексюк (“Опозиційний блок”), Микола Первак (“Партія простих людей Сергія Капліна”), Євгеній Холод (“Батьківщина”). Анатолій Ханко (“Свобода”) звернув увагу на закриття філій Ощадбанку та Укрпошти у сільській місцевості. З одного боку, державні установи без підтримки держави змушені згортатися, з іншого – варто проаналізувати різницю у зарплатах рядового сільського листоноші (кількасот гривень) і керівництва відомства – кількасот тисяч гривень.
Звернення до ВРУ щодо змін до нормативно-правових актів, які регулюють надання житлово-комунальних послуг, прийняли з поправкою депутата Валерія Калюжного.
Мисливці – помирилися, депутати – мало не розсварилися
Гаряче обговорювали кількарічну тяжбу щодо меж мисливських угідь на території Полтавського та Диканського районів. Депутат Олег Діденко (“Відродження”) наголосив, що цього разу обидві сторони (Полтавське ГМРГ обласної організації УТМР та ПАФ “Подоляка”) за участю представників Громадської ради при ОДА пішли на взаємні поступки, домовилися не лише про межі, а й про заходи зі збереження угідь та примноження поголів’я тварин. Голова постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій (“Батьківщина”) підкреслив, що усі документи оформлено, компромісне рішення знайдено і депутати повинні його підтримати. Та все вийшло не так просто – лише із другої спроби. Особливу думку висловила Тетяна Микуця (“Свобода”). Додаткове надання в користування ПАФ “Подоляка” угідь на території Диканського та Полтавського районів спочатку депутати відхилили. За словами Анатолія Ханка, фракція “Свободи” з цього питання не голосує принципово. Потім депутати повернулися до повторного розгляду, повторно заслухали аргументи і нарешті підтримали питання.
Ліс рубаєм – тріски летять
Щодо введення мораторію на суцільні рубки лісів у межах області, то дискусія була дуже гострою. Профільна депутатська комісія пропонувала дещо змінити текст проекту рішення, але, зрештою, його направили на доопрацювання. Депутат Валерій Капленко (БПП) наголосив на іншому: 30 тисяч гектарів лісів узагалі не мають господарів, їх, за словами депутата, рубають хто як хоче. З огляду на ціну природного газу ці ліси “ляжуть” першими, а заодно – й лісосмуги. Адже тільки 20 відсотків лісосмуг “закріплені”, решта – також “нічиї”. Тому суцільна заборона вирубок замість наведення порядку в галузі призведе до фатальних наслідків. На думку Олександра Коросташова (АПУ), хто не має в оренді лісів, той не має головного болю. Але якщо підтримати мораторій, то під стіни облради прийдуть не лише деревообробники, а й усі, хто не зможе в законний спосіб запастися паливом. Подібну позицію підтримали депутати Василь Красюк (АПУ), Олег Діденко (“Відродження”), Віктор Щуров (“Свобода”).
На виконання закону про декомунізацію депутати перейменували за поданнями районних рад три сільські ради: Краснознаменську Гадяцького району – на Сергіївську, Фрунзівську Глобинського району – на Троїцьку, Жовтневу Решетилівського району – на Покровську.
У “Різному” депутат Олександр Алексюк порушив питання примусового переведення 22-х вихованців Кременчуцької спеціалізованої школи-інтернату І–ІІІ ступенів імені А.С.Макаренка до Гадяцького дитячого будинку, оплати комунальних послуг Кременчуцьким обласним госпіталем для ветеранів війни.
***
Підсумував роботу Олександр Біленький. За його словами, протягом 8 місяців вдалося із перевиконання бюджету виділити громадам близько 114 мільйонів гривень. Завдяки цьому реалізуються важливі програми, зокрема “Питна вода Полтавщини”. Голова облради подякував колегам-депутатам за роботу, принципову позицію з багатьох питань, закликав до єдності.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]