- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пасивність не додає довіри до влади

Про спільну відповідальність місцевої влади за виконання цивільних і військових завдань ішлося на щотижневій нараді у голови ОДА. Серед численних учасників наради – керівники виконавчої влади районів та області, військові комісари.
За результатами рейтингу
Заступник голови – керівник апарату ОДА Микола Білокінь проаналізував роботу голів райдержадміністрацій області за перше півріччя. У зведеному рейтингу лідирують Машівський, Диканський та Миргородський райони, серед аутсайдерів – Глобинський, Карлівський, Великобагачанський, Семенівський, Решетилівський райони.
На думку Валерія Головка, основним критерієм оцінки роботи РДА має бути ініціативність керівника стосовно об’єднання громад, підготовки програм розвитку, оздоровлення та захисту пенсіонерів, у тім числі й від наростаючої злочинності. Як з’ясувалося, в жодному з районів не ініційовано співпраці з Нацполіцією щодо запобігання шахрайствам стосовно літніх і особливо – самотніх людей. Проблеми фермерів також піднялися до обласного рівня тому, що у районах вони не вирішуються. Всі ініціативи продукують департаменти ОДА, а “знизу” не надійшло, за словами Валерія Головка, жодного листа з конкретною пропозицією.
“Визначтеся з пріоритетами!”
– Неможливо “витягнути” всю Полтавщину за рахунок обласного бюджету, – наголосив голова ОДА. При тому, що гроші у районних і сільських бюджетах є, райони і села з фінансовою участю не поспішають. Як, наприклад, із ремонтом доріг у Лохвиці, Миргороді.
Якщо ще 5 років тому дошкуляла відсутність коштів, то зараз, за словами очільника області, є керівники, які не знають, як ними розпорядитися, і навіть не спромоглися покласти їх на депозити. А населення вимагає конкретних справ, і багато з них реалізувати можна, потрібно тільки не розпорошувати кошти, а визначитися з пріоритетами.
Перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький акцентував увагу на втіленні децентралізації, проектів енергоефективності. І в числі гірших прикладів – Зіньківський, Карлівський, Новосанжарський, Оржицький, Чорнухинський райони.
Ухиляються від призову 4 тисячі юнаків
Як повідомив обласний військовий комісар Дмитро Губський, на Полтавщині вже більше тисячі військовослужбовців уклали контракти, причому майже половина з них – напряму з військовими частинами. Тобто це ті, які були мобілізовані у зону АТО і продовжили службу за контрактами. У липні це вже 206 чоловік.
Серед проблем Дмитро Губський назвав низьку інформованість про пільги та гарантії для військовослужбовців за контрактом. Найважче виконується програма контрактування армії у Великобагачанському та Семенівському районах (не більше 60 відсотків від планових цифр), найкраще – більше 100 відсотків – у Полтавському, Чутівському, Диканському районах.
Область вперше цьогоріч не виконала завдання весняного призову. Причини неявки призовників пояснювали військові комісари. Наразі ухиляються від строкової служби більше 4 тисяч юнаків.
У другому півріччі з Полтавщини має бути залучено на контрактну службу 1200 чоловік, осінньому призову підлягають 600 юнаків віком до 28 років.
Обговорення винесених на нараду питань було принциповим і гострим. З ряду аспектів висловлено жорсткі критичні зауваження.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]