- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Поверніть нам наші гроші!..”

Із такими вимогами цього тижня чи не в усіх областях та в столиці України відбулися акції вкладників ПАТ “Банк Михайлівський”. Люди звертаються до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Нацбанку України… У Полтаві десятків зо два обманутих вкладників прийшли минулого понеділка до регіонального відділення Національного банку, а також звернулися у приймальню народного депутата Юрія Бублика та в прокуратуру області…

Як відомо, у 20-х числах травня “Михайлівський” поповнив ряди неплатоспроможних фінансових установ, які, згідно з рішенням Нацбанку України, буде виведено з фінансового ринку. Загалом за останні два роки Нацбанківської “зачистки” в нашій країні перестали функціонувати десятків із чотири банків. Але зупинятися на цьому Нацбанк не збирається. Знаючі люди подейкують, що зрештою в Україні залишиться не більше десятка, а можливо, всього 3–4 банківські установи. Так то воно так, але чому ж тоді й нині виникають, чи то пак відкриваються, нові банки? Хто дає їм ліцензії? Ба, навіть ті, що “зачищаються” останнім часом, створювалися ж не в пустелі. Їм надавав дозвіл на фінансову діяльність саме Національний банк. Більше того, вони й працювали під “пильним” наглядом уповноважених осіб Нацбанку…
Одуреними вкладники банку “Михайлівський” стали тому, що їхні прізвища відсутні у списках на повернення вкладів, що здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб через уповноважені банки. Відсутня й будь-яка інформація щодо поновлення списків чи термінів виплати депозитних коштів вкладникам. Про все це журилися-сердилися обібрані банком люди:
– Мені вже багато років, тож я відкладала гроші “про всяк випадок”. Поклала їх на депозит у Михайлівському, але зараз про відсотки вже не йдеться – хоча б свої кровні забрати. На депозитному рахунку в мене понад 20 тисяч гривень, – бідкається полтавка Алла Петрівна.
– У мене значно більша сума “зависла” в “Михайлівському”. Копив гроші, хотів машину купити. А тут бач, як виходить? Хоча б свої гроші повернути, – каже Іван Михайлович. – У списках на повернення вкладів хіба що кожен десятий полтавський вкладник, а як бути решті – невідомо. Однак я на цьому не зупинюся, буду позиватися далі, аж до Європейського суду із прав людини. Таке беззаконня тільки в нас в Україні може бути…
Таких і подібних висловлювань я почула вдосталь, поки, зрештою, до полтавців, вкладників банку “Михайлівський”, вийшли поспілкуватися начальник відділу грошового обігу Ірина Білоног та головний спеціаліст відділу “єдиного вікна” відділення Нацбанку Алла Гольцева.
– Зараз у Полтаві залишилися тільки відділ грошового обігу департаменту грошового обігу Нацбанку України, який забезпечує банки готівкою, та “єдине вікно”, куди можна звертатися людям із будь-яких питань. Запит про ваше звернення буде направлено в Нацбанк України. Всі питання розглядаються у Києві, в установі Нацбанку по вулиці Інститутській, 9. Відділення, яке працює у Полтаві, не має жодного відношення до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, – зазначила Ірина Білоног.
Полтавські вкладники банку “Михайлівський” подали через регіональне відділення Нацбанку України звернення до голови Національного банку Валерії Гонтаревої про виплату коштів за депозитними вкладами. Аналогічне звернення подано й народному депутату Юрію Бублику та надіслано до інших державних і правових інстанцій. Чим усе завершиться, покаже час. Поки що вкладники банку “Михайлівський” не втрачають надію на отримання своїх депозитів.

Людмила ДАЦЕНКО
 “Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]