- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина: кількома абзацами

Артефакти IV століття знайшли в Горішніх Плавнях
На місці археологічних розкопок, що проводять співробітники Київського інституту археології НАН України, відбулася зустріч міського голови Дмитра Бикова, секретаря Горішньоплавнівської міської ради Сергія Дороти з учасниками археологічної експедиції. Експедиція працює в цій місцевості з 2001 року. В 2005-му розпочала дослідження поселення Барбара І. Цьогоріч у Горішніх Плавнях на допомогу археологам-професіоналам прийшли студенти-практиканти історичного факультету Національного пед-університету імені М.П.Драгоманова.
На півострові, який омивається водами Дніпра й затоки Барбари, знайдено сліди поселень. Добуті з розтину пласта землі археологічні матеріали датують IV сторіччям нашої ери. Це керамічний посуд, предмети побуту, фрагменти доменної печі, за допомогою якої древні майстри плавили залізо з болотної руди. Хімічний аналіз виявив, що в ній був на диво високий вміст заліза. Знайдені артефакти відносяться як до північно-західної культури (пов’язаної з готами), так і до південної (пов’язаної із сарматами).
Міський голова Горішніх Плавнів Дмитро Биков подякував археологам за роботу, підкреслив, що унікальні історичні знахідки зацікавлять вітчизняних та іноземних туристів, дадуть поштовх для розвитку туристичної інфраструктури.
Бути чи не бути Березоворудській амбулаторії?
Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини у Березовій Рудці – найбільша у Пирятинському районі за кількістю прикріпленого населення, однак не має свого приміщення. Вона розташована у гуртожитку Березоворудського технікуму ПДАА, що не відповідає санітарно-гігієнічним нормам та не гарантує взимку відповідного температурного режиму.
Голова Пирятинської районної ради Сергій Пазюк разом із районними фахівцями оглянули приміщення сільської ради, з очільником громади Василем Позняком обговорили можливість реконструкції приміщення. Один із варіантів – розробити проект для участі в обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад, перемога в якому забезпечить створення належних умов у закладі й підвищить якість надання первинної медичної допомоги населенню дільниці. Адмінбудівлю пропонується розмістити у недіючій частині дитячого садка. Остаточне рішення щодо подальшого функціонування Березоворудської амбулаторії приймати сільській раді.
“Пісенні мандри” у Миргороді
Окрім обласного туристично-мистецького фестивалю “Пісенні мандри”, у місті працювала виставка “Барвиста Полтавщина”. За словами в.о. начальника управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації Лариси Оніщук, Миргород – це своєрідні інформаційні ворота Полтавщини. Саме тут одночасно відпочивають та оздоровлюються українці й іноземці. Тому саме там організували відкритий майданчик для спілкування з митцями й народними умільцями.
У межах обласного туристично-мистецького заходу “Пісенні мандри” відбувся і фестиваль-конкурс бардівської пісні за участю 17 авторів із міст і районів Полтавщини.
Організатори заходу – управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації, управління культури облдержадміністрації, Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи, за підтримки ПрАТ “Миргородкурорт”, відділу культури і туризму Миргородської міської ради, виставкового центру “ТІС” (м. Полтава).

Print Friendly, PDF & Email [1]