- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Обласна влада сприятиме покращенню роботи підприємств нафтогазового комплексу

– Із жовтня ми майже призупинили розвиток видобутку газу в Полтавській області. Його обсяги знизилися на 15 відсотків порівняно з 2014 роком, – констатував голова облдержадміністрації Валерій Головко, відкриваючи перше засідання робочої групи з підготовки та реалізації пропозицій до центральних органів виконавчої влади з питань роботи підприємств, що здійснюють видобування вуглеводнів на території області за участю представників провідних підприємств галузі. – Така ситуація неприпустима. Якщо ми говоримо про енергетичну безпеку, про незалежність України як самодостатньої держави, то мусимо створити такі умови, щоб ця галузь розвивалася.
Я неодноразово звертався до депутатського корпусу з проханням відпрацювати правила відносин із компаніями-інвесторами, які приходять на Полтавщину, щоб видобувати нафту, газ чи досліджувати нові родовища. Ми маємо розробити правила, зрозумілі як для компаній, так і для мешканців територій, де видобуваються вуглеводні. Головне завдання – виписати цей порядок, обговорити на рівні громад та підготувати проект взаємовідносин, щоб зрушити з місця проблему під назвою “зупинення видобутку українського газу”, – так окреслив керівник області мету створення робочої групи. – Ми повинні підготувати практичні пропозиції щодо покращення роботи підприємств галузі на розгляд Уряду, Верховної Ради (це зміни до законодавства), а також ті пропозиції, які зможемо реалізувати на обласному рівні, аби підштовхнути розвиток нафтогазового комплексу,
На засіданні розглянули Положення про робочу групу, регламент та порядок формування пропозицій.
На Полтавщині видобувають майже 40 відсотків українського газу. За перше півріччя поточного року в регіоні видобуто 97,5 тисячі тонн нафти, понад 4,2 мільярда кубічних метрів природного газу та 214,7 тисячі тонн газового конденсату. Фактично ці показники відповідають рівню минулого року. Темп росту видобутку за ІІ квартал поточного року до відповідного періоду минулого року склав: щодо нафти – 127 відсотків, щодо природного газу – 109,7 відсотка, щодо газового конденсату – 131,1 відсотка.

Володимир ГРИГОР’ЄВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]