- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Квартирне питання” молодих сімей та родин учасників АТО

Голова обласної державної адміністрації Валерій Головко закликав профінансувати програми кредитування житла з різних бюджетів – обласного, міських, районних і сільських. Задля цього дав доручення зібрати всі зацікавлені сторони (зокрема й представників місцевого самоврядування) на ґрунтовну розмову.
Придбання власного житла залишається актуальним для багатьох мешканців області. Донедавна так зване доступне житло можна було придбати у рамках державних програм.  Зокрема коли держава відшкодовувала 30 відсотків вартості. За словами начальника управління містобудування та архітектури Полтавської ОДА Олександра Панкова, за час дії такої програми 140 сімей отримали державну підтримку на загальну суму 9,7 мільйона гривень. Було збудовано 10 багатоквартирних житлових будинків.
– Проте з 2015 року через брак коштів у державному бюджеті фінансування цієї програми призупинилося. На сьогодні у парламенті зареєстровано законопроект щодо її відновлення. А згідно зі змінами до неї передбачено збільшити державну підтримку до 50 відсотків для надання кредитів учасникам АТО, – додав Олександр Панков.
Іншу державну програму – здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом – теж дещо згорнули. І нині державні банки, які брали участь у її реалізації, частково відшкодовують відсотки лише за тими позиками, які мешканці області брали раніше.
Щоб придбати житло в кредит, можна скористатися лише двома програмами: молодим родинам – за рахунок Державного фонду сприяння молодіжному кредитуванню, мешканцям сільської місцевості – в рамках регіональної програми “Власний дім”. У рамках першої програми у 2016 році отримали кредити лише 4 молоді родини, хоча на черзі перебувають 435 таких родин.
– Останні три роки ця програма не фінансувалась із загального фонду державного та обласного бюджетів. Лише в цьому році передбачено мільйон гривень із загального фонду обласного бюджету для кредитування учасників АТО, – прокоментував Олександр Панков. – Для отримання пільгового кредиту на черзі при регіональному управлінні ДСФУ “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” перебувають 7 учасників АТО.
Крім того, одному учаснику бойових дій із Кременчука у червні вже надано кредит за рахунок коштів обласного бюджету на суму 456,6 тисячі гривень для придбання двокімнатної квартири у житловому будинку по вулиці Героїв Бреста, 75-а.
Також планується надати кредити 7 кременчуцьким учасникам АТО за рахунок коштів місцевого бюджету, 5 громадянам – у Полтаві. При цьому 3 кредити – за рахунок міського бюджету та 2 – за рахунок коштів обласного бюджету.
За програмою “Власний дім” цьогоріч планувалося надати 44 кредити за рахунок асигнувань 7 мільйонів гривень (з них 1 мільйон гривень виділений обласною радою для кредитування учасників АТО). За півроку надано 18 кредитів сільським забудовникам на суму 2,3 мільйона гривень, введено в експлуатацію 16 житлових будинків, газифіковано 2 оселі.
– Нині зареєстровано трьох забудовників – учасників АТО із Миргородського та Машівського районів, які отримають кредит на 600 тисяч гривень, – розповідає головний архітектор області.  – Ще 5 учасників АТО з Диканського, Решетилівського, Чорнухинського, Миргородського і Карлівського районів планують взяти участь у програмі. Хотів би відзначити керівництво Миргородського району, де виділено додатково 200 тисяч гривень для надання двох кредитів для учасників АТО. У Машівському районі це планується зробити найближчим часом.
Наразі, за словами посадовця, на черзі перебувають 200 родин із сільської місцевості.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко закликав профінансувати програми кредитування житла з різних бюджетів – і обласного, і міських, районних та сільських.  Задля цього дав доручення напередодні бюджетної сесії обласної ради провести конструктивну й результативну розмову усіх зацікавлених сторін, щоб виробити чіткий механізм фінансування доступних житлових кредитів.
– Наша мета – щоб і молоді родини, і учасники АТО мали житло. Бо вони шукатимуть його в інших областях, – зауважив голова ОДА. – Ці програми надзвичайно важливі ще й тим, що стимулюють розвиток будівельної галузі.
– Маємо створити такі умови, щоб програмами скористалося якомога більше мешканців області, – зазначив Валерій Головко. – І 200 мільйонів гривень на це можна знайти. Перш ніж виходити до уряду з проханням про підтримку, ми повинні показати свої можливості, свою участь – і тоді держава піде нам назустріч.

Прес-служба Полтавської ОДА.

Print Friendly, PDF & Email [1]