- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хорольські волонтери

Талановита українка Ліна Костенко говорить: “Пишаюся тобою, народе! Ти – велетень, а не маленький гном…” Під час бесіди із Миколою Москальцем слова улюбленої поетеси не раз приходили на пам’ять.

Голова асоціації фермерів Хорольського району Микола Михайлович Москалець розповідав про те, як фермери Хорольщини допомагали бійцям батальйону “Полтава”. Спочатку збирали продуктові посилки і доставляли їх своїми “бусами” у зону АТО. До цієї справи радо долучилися сільчани із Покровської Багачки, Ковтунів, Павлівки. А одного разу дізналися від військових про те, що надто ефективними і дуже потрібними в зоні АТО є автомобілі підвищеної прохідності. На їхньому кузові бійці встановлюють стрілецьку зброю для більш ефективного захисту від диверсійно-розвідувальних груп російських бандитів.
Хорольські фермери загорілися ідеєю допомогти землякам, котрі воюють на сході за незалежність рідної землі. Про “КрАЗ” домовилися із керівниками агрофірми “Хорольська”. Генеральний директор ТОВ “АФ “Хорольська” Павло Олександрович Кандиба організував безоплатну передачу автомобіля. Підремонтувати машину і обладнати її відповідно до замовлення бійців батальйону “Полтава” взялися фермери Хорольщини. Відновили двигун та шасі. Усі ремонтні роботи проведено безоплатно. Клопоту із ремонтом було чимало. Генератор, стартер, акумулятор замінили на нові. Реставрував електрообладнання Владислав Кириленко. До збирання коштів на запчастини долучилися фермери Олександр Крат із Новоіванівки, Віталій Корнієнко із Ялосовецького, Микола Москалець із Штомпелівки, Олександр Качкалда із Андріївки, Іван Заїченко із Єньок. Відчутною і вагомою була допомога депутатів районної ради голови правління СВК “Перемога” Анатолія Пасюти і фермера Юрія Барила (Ковалі). Отже, очікуваного результату досягли швидко – автомобіль “КрАЗ” відремонтували, доповіли про готовність машини замовникам. А ті попросили ще й забронювати кузов.
Почалися пошуки підходящого металу. Спеціалісти порадили використовувати для бронювання 4-міліметровий метал холодної прокатки. Саме такий надійніше захищає від куль. Бійці батальйону “Полтава” порекомендували встановлювати металеві листи подвійним шаром із певним зазором між ними.
Фермер Олег Москалець об’їздив усі металобази округи. Вибирали потрібний метал, прицінювалися. З придбанням броні допоміг фермер із Ковтунів Володимир Дорошенко. Обшивочні й зварювальні роботи виконали приватні підприємці Андрій Сайно та Микола Кривий. Час від часу заїжджали хлопці із батальйону, оглядали роботу волонтерів, давали поради.
“Ми живемо у мирному місті, ходимо тихими вулицями, спимо у теплих ліжках. Це стирає гостроту сприйняття того, що за кількасот кілометрів кращі з кращих українців за наше зручне життя платять своєю кров’ю. Ми не маємо права за буденними проблемами забути про героїв АТО. Допомагали і будемо допомагати, – ділиться думками голова асоціації фермерів Хорольщини Микола Михайлович Москалець. – Хай би цей броньований “КрАЗ” і не знадобився ніколи. Але, якщо він врятує хоча б одне життя, буде добре”.

Голова асоціації фермерів Хорольщини Микола Москалець і приватний підприємець Андрій Сайно біля відремонтованої бронемашини.

Віктор ЄМЕЦЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]