- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Колегія у Лохвиці: мости, дороги, берегоукріплення, питна вода…

Про екологічні проблеми області та хід виконання програми “Питна вода Полтавщини на 2011–2020 роки” йшлося на спільному розширеному виїзному засіданні колегії облдержадміністрації та ради регіонального розвитку, що відбулося в Лохвиці.
Особлива увага – дорогам
До початку колегії коротку нараду провели на мосту через Сулу в селі Млини поблизу Лохвиці. Голова ОДА Валерій Головко особисто оглянув хід відновлювальних робіт на об’єкті. Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини” 5 липня цього року, на капітальний ремонт мосту потрібно близько 60 мільйонів гривень. При цьому ширина мосту з 7 метрів збільшиться до 9-ти. Керівник області також оглянув автодорогу загального користування Т-17-23 Лохвиця–Вирішальне–Лубни – з вибоїнами, напливами, ямами. ДП “Полтавський облавтодор” відновив покриття на ділянці від об’їзної дороги до в’їзду в Лохвицю. Наразі триває підсипка та планування узбіч, вирубується поросль.
Валерій Головко наголосив, що у зв’язку із червневою стихією, яка прокотилася трьома районами Полтавщини, з держбюджету планується виділити на ремонт доріг області близько 500 тисяч гривень. Кошти треба використати оптимально.
Довкілля вимагає грошей
Як доповів директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний, поблизу розташованих на берегах Кременчуцького водосховища 5 населених пунктів Глобинського та Кременчуцького районів інтенсивність розмиву берегів становить 3–7, а в окремі роки – до 10–15 метрів за рік. Уже втрачено більше 800 гектарів земельних угідь. Руйнація наблизилася до двох цвинтарів у селі Пронозівка. Необхідно терміново укріпити 5 ділянок берегів загальною протяжністю 16,2 кілометра. Ціна питання – понад 200 мільйонів гривень.
Незадовільний стан водопровідних та каналізаційних мереж, що відпрацювали термін експлуатації та потребують капітального ремонту. Через це забруднюються ґрунти, поверхневі та підземні води. Щорічно питної води при транспортуванні витрачається близько 20 мільйонів кубометрів. Не належно охороняються рибні запаси.
Шкодять довкіллю непридатні хімічні засоби захисту рослин, яких станом на початок року на території області залишалося невивезеними близько 160 тонн.
Чи не найгостріша проблема – складування твердих побутових відходів. Їх накопичення, зберігання, переробка, утилізація та захоронення несуть екологічну загрозу. Особливо – для Полтави та Кременчука. Наявні сміттєзвалища експлуатуються без необхідного інженерного забезпечення та моніторингових досліджень їх впливу на довкілля…
Багаті надра – великі клопоти
Найбільше забруднюють довкілля підприємства нафтогазовидобувного комплексу, наголосив Ігор Піддубний. Яскравим прикладом цього є територія Сенчанської сільської ради Лохвицького району. Зріс рівень захворюваності місцевих жителів, погіршилася якість води в криницях, упав рівень води в Сулі. Великотоннажним транспортом пошкоджена значна частина доріг на території Сенчанської сільради.
Валерій Головко констатував, що ситуація потребує додаткового вивчення. Нафтогазовий комплекс на обслуговування та розвиток громад, вирішення проблем із працевлаштуванням має відраховувати  більше коштів.
Про питну воду та водовідведення
Станом на 1 червня цього року комунальними підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства області експлуатується 281 артезіанська свердловина й 2531 кілометр водопровідних мереж, з яких близько третини – зношені та аварійні, зазначив директор департаменту ЖКГ ОДА Едуард Рева. В аналогічній ситуації – і каналізаційні мережі та каналізаційні очисні споруди. Останніх в області налічується 43, а їх загальна пропускна спроможність – майже 325 тисяч кубометрів на добу. У багатьох населених пунктах централізоване водовідведення, а очисних споруд або немає, або вони не працюють.
Водночас значні кошти, близько 7 мільйонів гривень, для упорядкування джерел питного водопостачання залучало КП “Кременчукводоканал”. Для буріння водоносних свердловин 362 тисячі з місцевого бюджету виділено в смт Козельщина, 284 тисячі – на заміну водопровідних мереж у Зінькові.
Не все гаразд із забезпеченням питною водою мешканців Полтави. Насосні агрегати тут використовуються упродовж кількох десятиліть і вже відпрацювали нормативний термін експлуатації. Це загрожує надійному водозабезпеченню полтавців питною водою.
Для вирішення ситуації пропонувався порядок фінансування за програмою “Питна вода Полтавщини на 2011–2020 роки”.
На колегії також розглянуто ряд інших питань.
– Допоки в області не буде проведено повну децентралізацію, про що заявили Президент і уряд, ці проблеми ми не вирішимо, – зазначив перший заступник голови облради Євгеній Холод. – Адже, скажімо, в цьому році екологічний фонд складає 64 мільйони гривень, ще 50 мільйонів обласна рада виділила на ремонт доріг. Це копійки. Бюджетних коштів катастрофічно мало. Тільки завдяки місцевим органам влади проводяться певні роботи з ремонту деяких об’єктів і споруд. На жаль, нам ще потрібно удосконалювати й законодавче поле.
Підбиваючи підсумки роботи колегії, голова ОДА Валерій Головко констатував, що основним критерієм у реалізації будь-яких програм має бути підвищення якості життя простих людей. При цьому значний акцент було зроблено на позитивному досвіді новостворених територіальних громад.
Із розглянутих питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]