- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Повернення “Котигорошка”

“Сьогодні дивилися прем’єру “Котигорошка”. Спасибі вам за нову виставу! Вона просто неймовірна! Дуже сподобалося і мені, і дитині! Ми просто у захваті! Це найкраща вистава з усіх, що ми їх бачили в нашому ляльковому театрі!” – цей відгук про прем`єру молода мама Женя Проскурня написала в інтернет-групі прихильників Полтавського академічного обласного театру ляльок 10 липня, у день закриття 78-го театрального сезону. А прем’єра під завісу – то вже добра традиція полтавських лялькарів, подарунок на прощання. Хоч насправді до закриття сезону залишається ще дві зустрічі, дві вистави.
Прем`єра зібрала у залі не лише малечу, а й численних дорослих, бо ж свято було подвійне. І стало приводом у першу чергу згадати всі найважливіші події театрального сезону, яких було дуже багато. Відкривався він прем`єрою танцювально-лялькового дійства “Фарбіки”, затим творчий колектив три тижні працював у місті Нарва в Естонії у рамках європейського проекту “Театр без кордонів”, брав участь у фестивалі лялькарів України “Мереживо казкове” в Черкасах, побував у Білорусі, дарував глядачам нові вистави, новорічні дійства, брав участь у конкурсах і завжди був серед кращих.
“Котигорошко” – вистава, що створена за мотивами однойменної української народної казки. Автор інсценізації і режисер – молодий митець із Чернівців Іван Бутняк. Художник-постановник – Дар’я Кушніренко, композитор – Павло Савельєв. У новій подачі відомої казки використано систему “чорного кабінету” – актори для глядачів залишаються невидимими, а спеціальні освітлювальні лампи вихоплюють на сцені лише яскравих ляльок та декорації. Новинкою у цій виставі стало ще й використання люмінесцентних фарб, які у світлі ультрафіолетових ламп казково сяють у темряві і додають феєричності дійству. І малі, й дорослі глядачі високо оцінили нову роботу справжніх чарівників із Палацу казок.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]