- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавська біографія Іоанна Шанхайського

Святителя Іоанна Шанхайського (1896–1966) пам’ятають і шанують усюди, де він служив: у Китаї, в Австралії, у країнах Західної Європи, в США. Як не парадоксально, але найбільш оповитими таємницями для дослідників лишаються його дитинство та юність, пов’язані з Харківською губернією та Полтавою. Пролити світло на ці сторінки його життєпису взялася автор сценарію і режисер із Харкова Олександра Драчова.
Кілька років тому світ побачила її кінострічка “Святитель Іоанн Шанхайський. Харків. Початок шляху”. Минулого ж понеділка своїх перших глядачів зібрав у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського другий фільм із цієї серії – “Святитель Іоанн Шанхайський. Полтава. Кадетський корпус”.

Зовсім недавно, 2 липня, православні віряни молитовно вшанували пам’ять святителя Іоанна, архієпископа Шанхайського і Сан-Франциського (Михайла Максимовича). Цього року минуло півстоліття відтоді, як у далеких від Батьківщини заокеанських широтах завершився його земний шлях. Обізнані з життєписом подвижника знають, що корені його пов’язані з Харківською губернією, а період юнацького становлення відбувся під час навчання в Полтавському Петровському кадетському корпусі. На чужину майбутній угодник Божий потрапив, як і тисячі інших приголомшених свавіллям безбожницької більшовицької влади емігрантів. Його зусиллями міцніла православна громада за кордоном. Він торував тернистий шлях служіння людям: засновував притулки, опікувався різними благодійними товариствами. За його молитвами, як свідчать очевидці, отримували зцілення безнадійно хворі.
Знімальній групі фільму “Святитель Іоанн Шанхайський. Полтава. Кадетський корпус” активно допомагав митрополит Полтавський і Миргородський УПЦ Филип. На презентації кінострічки він розповів, що цього року мав можливість побувати у Сан-Франциско (США) і піднести молитву біля гробниці святителя за нашу Полтавщину. Владика також повідомив, що невдовзі в одному з храмів Полтави з’явиться ікона Іоанна Шанхайського з часточкою його святих мощей і кожна людина зможе їм вклонитися.
За словами Олександри Драчової, другий фільм про Іоанна Шанхайського став своєрідною несподіванкою і для неї самої, адже після закінчення першої кінороботи жодного продовження не передбачалося. Заради створення полтавської сторінки життєпису святителя пані Олександра приїздила до Полтави зі своєю знімальною групою протягом року.
Їй допомагали місцеві історики та краєзнавці – зокрема Борис Тристанов, Людмила Нестуля, Володимир Тарасов.
Утім презентація другого фільму про Іоанна Шанхайського не стане крапкою у присвяченому йому авторському проекті Олександри Драчової. Таємниць у життєписі святителя вистачить ще на багато кінокадрів, захоплень і дивувань.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]