- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Екологічні проблеми Сенчі вирішуватимуться поступово

У  СЕНЧІ Лохвицького району відбувся “круглий стіл” з актуальних питань охорони довкілля, пов’язаних із виробничою діяльністю ГПУ “Полтавагазвидобування”. Засідання вів керівник постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій. У роботі зібрання взяли участь депутати обласної ради Руслан Богдан, Анатолій Власенко, Олег Діденко, Тетяна Микуця, Лариса Сухопар, Віктор Щуров, директор газопромислового управління “Полтавагазвидобування” Олександр Кобеза, Сенчанський сільський голова Віктор Лисий, представники ГО “Громадський майдан Полтавщини” Олег Підгорний та Олександр Лещенко, місцеві мешканці, журналісти.
Першою перемогою територіальної громади у відстоюванні своїх прав на чисте довкілля стало виділення ГПУ “Полтавагазвидобування” коштів на будівництво свердловини та двох водогонів загальною протяжністю 12 кілометрів. За інформацією Сенчанського сільського голови Віктора Лисенка, перший транш у півтора мільйона гривень уже надійшов на рахунок сільської ради, й будівельні роботи мають розпочатися найближчим часом.
Відкритим залишається питання утилізації відходів буріння на Яблунівському родовищі. Технологія, яку дотепер використовує ГПУ “Полтавагазвидобування”, зливаючи шламові відходи у кар’єри, громаду не задовольняє.
– Рови, заповнені шламом, – це міна сповільненої дії, – заявила громадська активістка Валентина Мурашко. – Небезпечні речовини потрапляють у колодязі та річку, шкодять здоров’ю людей.
Тим часом збудований ще у 2003 році завод із переробки екологічно небезпечних бурових відходів так і не запрацював. Сенчан цікавить, чому за цей час “Полтавагазвидобування” так і не спромоглося ліквідувати технологічні порушення та запустити підприємство?
– Ми бачимо проблеми Сенчі, – сказав директор ГПУ “Полтавагазвидобування” Олександр Кобеза. – Із 19 мільйонів гривень, виділених за угодою про співробітництво з облдержадміністрацією, 4 мільйони вирішено спрямувати сенчанській громаді. Щодо утилізації та захоронення відходів бурових розчинів у шламовідстійниках, то переконаний: робити відповідні висновки мають тільки спеціалісти.
Свої думки щодо розв’язання екологічної проблеми, фінансової участі “Укргазвидобування” і його дочірнього підприємства ГПУ “Полтавагазвидобування” у життєдіяльності громади висловили депутати обласної ради Руслан Богдан, Анатолій Власенко, Віктор Щуров, Олег Діденко, депутати районної ради Микола Голенко, Михайло Євтодій, інші учасники зібрання.
За словами Ігоря Горжія, профільна комісія обласної ради повернеться до цього питання у контексті Звернення Громадської ради при обласній раді щодо оголошення місцевості в межах Сенчанської сільської ради зоною надзвичайної екологічної ситуації та винесення даного питання на розгляд сесії обласної ради.
Для підвищення рівня води у колодязях в Сенчі, зволоження торф’яників на замовлення сільради розробляється проектно-кошторисна документація будівництва перекатів та шлюза-регулятора на Сулі. Обласна рада вже виділила на це 2 мільйони гривень.
Разом із громадськими активістами та керівниками ГПУ “Полтавагазвидобування” депутати обласної ради оглянули намивні споруди та шламовідстійники.

Іван ПЕТРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]