- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Наймасштабніший чемпіонат Європи стартував

У  ФРАНЦІЇ розпочався футбольний чемпіонат, у якому вперше в історії футболу за почесний трофей боротимуться 24 кращих збірних Європи. Уперше у фінальній частині Євро до 1/8 фіналу можна вийти навіть із третього місця. Адже після групового етапу зайвими стануть лише аутсайдери і команди, які посіли два третіх місця із найгіршими показниками. Відтак шанси у нашої збірної потрапити до наступного етапу досить високі. Матчі Євро проходять на десятьох стадіонах Франції. Вартість квитків на поєдинки групового етапу – від 25 до 145 євро, на фінал – 895 євро. Фінал відбудеться 10 липня у Парижі. Команда, яка виграє чемпіонат, отримає вісім мільйонів євро.
Перед початком чемпіонату своїми міркуваннями поділилися представники футбольного клубу “Ворскла”, повідомив офіційний сайт команди.
Роман ЧЕРНЯК, президент ФК “Ворскла”:
“Досвід показує, що на таких форумах завжди знаходиться “темна конячка”. Особисто я дуже сподіваюся, що вистрілить саме Україна. У всякому разі, збираюся особисто підтримати команду на Євро, планую летіти до Франції на поєдинки плей-оф. Мій прогноз: з групи наші співвітчизники повинні вийти, а там будуть ставитися завдання від гри до гри”.
Василь САЧКО, головний тренер ФК “Ворскла”:
“Характер і бійцівські якості у команди завжди були й будуть. Радує, що головний тренер впевнено говорить про готовність футболістів. У нас вистачає досвідчених виконавців, але є й молоді хлопці, здатні оживити атаку. Повинні проявити себе й лідери колективу, так що ми маємо право розраховувати на вихід у плей-оф”.
Володимир ЧЕСНАКОВ, капітан ФК “Ворскла”:
“Я пишаюся, що колись був у складі молодіжної команди України, в якій виступало чимало гравців, які складають зараз основу національної збірної. Тоді у нас був чудовий мікроклімат! Такий же, впевнений, панує й зараз, тому мій прогноз – вихід з групи. Це як мінімум. Максимум? Не будемо загадувати… Кращим бомбардиром команди, судячи зі спарингів, стане Андрій Ярмоленко або ж Євген Коноплянка”.
***
Минулої неділі у Полтаві, на Театральній площі, запрацювала фан-зона для вболівальників. Там облаштували імпровізований екран, на якому за допомогою проектора показують футбол. Тож мешканці та гості міста відтепер мають можливість дивитися матчі збірної України на великому екрані просто на вулиці, збиратися великими компаніями однодумців-вболівальників.
***
Календар Євро-2016 запропонував збірній України випробування в першому ж матчі – зустріч зі збірною Німеччини – чинним чемпіоном світу. Можливо, це й на краще, оскільки адаптуватися у турнірі краще грою проти фаворита групи, а не у зустрічах із прямими конкурентами за місця в плей-оф. Підопічні Михайла Фоменка програли стартовий матч із рахунком 0:2, але хлопці показали, що, як мінімум, претендують на вихід із групи. Німці хоч і почали гру на правах фаворита, але перший момент створили саме футболісти збірної України: Федецький поборовся на лівому фланзі за м’яч та виконав передачу у карний майданчик на Коноплянку. Євген цілив у дев’ятку воріт суперника, однак Нойєр у видовищному стрибку парирував удар на кутовий. Забити ж німці змогли зі стандартного положення. Ракицький порушив правила проти Мюллера. Кроос зі штрафного адресував м’яч Мустафі, який відірвався від Сидорчука та головою відправив круглий у верхній кут воріт П’ятова – без шансів для голкіпера збірної України – 1:0. Після цього команди почали грати на зустрічних курсах. І саме українська збірна була ближчою до того, щоб забити гол. Гостро діяли Коноплянка, Хачеріді, Шевчук.
Другий тайм збірна України також почала активно, але, на жаль, чемпіони світу швидко оговталися та забрали м’яч під свій контроль. Згодом гра знову пішла на зустрічних курсах. Подвоїти ж рахунок німці зуміли на доданих арбітром хвилинах – 2:0. Наступний матч Україна зіграє 16 червня. Її суперником буде Північна Ірландія – програвати вже не можна.
Результати інших зустрічей Євро-2016 станом на ранок 13 червня: Польща – Північна Ірландія – 1:0, Франція – Румунія – 2:1, Албанія – Швейцарія – 0:1, Уельс – Словаччина – 2:1, Англія – Росія – 1:1, Туреччина – Хорватія – 0:1.

Степан КРАВЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]