- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Агапіт Печерський, лікар безкорисливий

Православна церква вшановує пам’ять преподобного Агапіта Печерського, лікаря безкорисливого, 14 червня. Цей день є дуже близьким для полтавських вірян, які знають, що в Свято-Покровській церкві УПЦ КП можна помолитися святому перед особливою іконою. Чотири роки тому з нею відбулася чудесна подія – на склі кіота з’явився відбиток образу Агапіта Печерського. До того ж в іконі міститься частинка мощей преподобного.

Агапіт Печерський жив у ХІ столітті. Найімовірніше, що він був киянином. Чернечий шлях розпочав учнем святого Антонія, засновника Києво-Печерської лаври. Якщо хтось із монастирської братії хворів, преподобний Агапіт приходив і самовіддано доглядав за недужим, поїв відварами трав, які сам готував, ревно молився – і хворий видужував. До монастирського цілителя зверталися за допомогою також багато мирян.
У той час у Києві був досвідчений лікар-вірменин, який за виглядом хворого міг визначити ступінь хвороби й навіть точний день його смерті. Коли один з таких приречених звернувся до святого Агапіта, благодатний лікар з молитвою дав йому скуштувати їжі з монастирської трапези, і хворий одужав. Лікаря-вірменина цей випадок розлютив, і, опанований заздрістю, він захотів отруїти Агапіта. Нечестивий підсипав святому отрути, але Господь зберіг преподобного, і вона не подіяла.
Надалі сталося так, що в Чернігові захворів князь Володимир Всеволодович Мономах, якого лікував вірменин. Будучи вже при смерті, він послав гінця в Печерський монастир до ігумена Іоанна, щоб той відпустив Агапіта. Чернець передав зілля для князя, і за його молитвою він видужав. Мономах захотів віддячити своєму рятівникові й привіз преподобному винагороду, але Агапіт не вийшов до князя.
Після багатьох богоугодних трудів преподобний Агапіт захворів. До недужого прийшов вірменин і сказав, що лікарю залишилося жити не більше трьох днів. Агапіт заперечив, бо знав, що земний шлях його триватиме ще три місяці. Вірменин пообіцяв, якщо його передбачення не справдиться, постригтися в ченці. Так надалі й склалося – безкорисливий лікар відійшов до Господа в той час, про який наперед знав. А вірменин до кінця днів своїх жив у монастирі.
В акафісті всім преподобним Печерським про Агапіта сказано: “Силою і благодаттю, даними тобі від Бога, у житті твоєму, Агапіте блаженний, хвороби різні ти лікував. Благодать ця і сила в тобі й сьогодні присутня, і навіть примножилась. Тому молимо тебе, зціли недуги наші, вилікуй пристрасті душевні й тілесні, щоб ми зі здоровим тілом і душею взивали до Христа, що прославив тебе. Алілуя!”

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]