- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Підсумки декомунізації на Полтавщині

Відтепер на Полтавщині з’явилася 21 вулиця Соборності, 16 вулиць і провулків Миру, 15 – Центральних, 7 – Європейських, Пилипа Орлика, 6 – Державності, Чорновола, Козацьких, 4 – Свободи, 3 – Героїв-чорнобильців та 2 – Героїв АТО. Про це повідомив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вадим Штефан.

Згідно із Законом України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” на Полтавщині перейменували вулиці та демонтували пам’ятники у 131 населеному пункті.
“У нашій області змінили назви 52 населених пункти. У рамках декомунізації перейменували 3712 вулиць, площ, провулків та демонтували 303 пам’ятних знаки. Залишилося демонтувати 18 меморіальних дощок та пам’ятників, зокрема 12 – у Полтаві”, – поінформував Вадим Штефан. Він також наголосив, що, підписуючи відповідні розпорядження, голова облдержадміністрації Валерій Головко насамперед враховував думку громадян та науковців, котрі працювали у комісіях з питань декомунізації. А таких було три.
Вадим Штефан також зауважив, що процес декомунізації ще триває. Облдержадміністрація спільно з Державним архівом Полтавської області має на меті випустити довідник із розтлумаченням нових назв вулиць. Водночас він запропонував громадським організаціям долучитися до цієї роботи – розповідати про діячів та їхній вклад у розвиток міста, країни.
А щодо нових вказівних табличок на будинках, що розташовані на перейменованих вулицях, то вони з’являться не раніше останнього кварталу поточного року. “Згідно із Законом “Про місцеве самоврядування” питанням встановлення нових табличок мають опікуватися на місцях. Органи місцевого самоврядування узгоджують питання, виходячи зі свого бюджету. Найближчим часом на сесіях буде ініційовано проведення підрахунку вартості виконання робіт, адже спочатку питання необхідно провести через сесії. Найімовірніше, нові таблички з’являться не раніше останнього кварталу 2016 року”, – повідомив Вадим Штефан.

Олена Ігнатенко
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]