- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Світло науки і знання

Рядки із духовного гімну згадалися під час урочистої церемонії, що відбувалася у червоній залі Полтавської обласної ради, оте молитовне звертання до Бога: “Світлом науки і знання/ Нас, дітей, просвіти…” Те світло своїми першими щедрими промінчиками торкнулося винуватців події, адже відбувалося нагородження переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів та Всеукраїнського конкурсу – захисту наукових робіт Малої академії наук України. То було свято учнів, їхніх батьків і вчителів. “Наша держава, як і родина, має бути сильною, здоровою, щасливою”, – звучать вітальні слова юних учасників дійства, а кожен із поважних промовців наголошував, що ось від таких дітей, здібних, обдарованих, творчих, і залежить майбутнє України.
Цьогоріч 65 учнів загальноосвітніх навчальних закладів області здобули призові місця у змаганнях на державному рівні – маємо 40 переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад і 25 – Малої академії наук України. Їх вітали голова обласної держадміністрації Валерій Головко, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, ректор Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського Віталій Зелюк та ще багато гостей. А серед них був і член-кореспондент НАН України, президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.
Наголошувалося, що показники учнівської молоді Полтавщини значно зросли у всеукраїнському рейтингу, а полтавські манівці – в десятці кращих серед 25-ти регіональних відділень Малої академії наук України. Тематика учнівських робіт цьогоріч у першу чергу вирізнялася патріотичністю, особливо це стосується науково-технічної творчості, де навіть були розробки, що пропонувалися до використання в нашій армії, в зоні бойових дій.
Учні-переможці та їхні вчителі-наставники одержали грошові нагороди і подарунки, що стало можливим завдяки підтримці Комплексної програми розвитку освітньої галузі, яка діє в нашій області уже сім років. За перше місце учні отримали по 600 гривень, за друге – 500, за третє – 400. Педагогам – наставникам переможців вручили премії у сумі 600 гривень.
До речі, особливо палкими оплесками вітали усі присутні в залі десятикласника із Комсомольська Максима Сінельника – хлопця в інвалідному візку, срібного призера конкурсу-захисту робіт МАН. Його приклад засвідчує, що на шляху до мрії головне – вірити в себе і бути наполегливим.
Одержав нагороду, привітавши школярів, і президент Полтавського територіального відділення МАН України, ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Володимир Онищенко.
Учні й учителі не лише подякували за визнання їхньої інтелектуальної праці, а й розповіли, як вона спонукає до творчості, як допомагає знайти себе, визначитися у виборі професії. І не дивно, що колишні переможці учнівських олімпіад сьогодні виходили за відзнаками уже як педагоги. А хтось із юних інтелектуалів обере для себе шлях у науку, наближаючи давню мрію співвітчизників – жити в щасливій, мирній, процвітаючій державі.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]