- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Надання субсидій спростили

Про це на щотижневій апаратній нараді в голови облдержадміністрації повідомила директор департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко.
– 30 квітня було внесено 15 змін у порядок призначення субсидій, – прокоментувала Людмила Корнієнко. – Головне нововведення стосується порядку призначення субсидії пільговикам. Якщо раніше ми спочатку нараховували пільгу, а потім субсидію на житлово-комунальні послуги, то з травня нараховується лише субсидія, причому пільга вже включена у її розмір.
Дію нововведення Людмила Корнієнко проілюструвала на прикладі одного пільговика – учасника бойових дій. Він отримує 1547 гривень пенсії і має пільгу у розмірі 50 відсотків при сплаті за комунальні послуги. Якщо до запровадження змін торік йому нараховували 826 гривень субсидії і 954 гривні пільг, то з травня 2016 року він отримає 1875 гривень субсидії. Обов’язкова частка платежу за комунальні послуги буде така ж – 8 відсотків від розміру пенсії, або ж 128 гривень.
Ще одна зміна стосується врахування розміру субсидії для працездатних осіб, які не мають доходу чи мали дохід, нижчий прожиткового мінімуму. До травня при нарахуванні субсидії для безробітних чи людей з низьким доходом враховували розмір прожиткового мінімуму – 1450 гривень. З травня ця норма збільшена, і тепер при нарахуванні субсидії буде враховуватися сума у розмірі двох прожиткових мінімумів, тобто
2 900 гривень.
Запроваджено також перерахунок нарахованої субсидії. Тобто лишок на рахунку отримувача субсидії чи зекономлені гроші повертатимуться в Державний бюджет. На рахунках залишатиметься еквівалент суми 100 кубометрів природного газу – 689 гривень (якщо опалення електричне – 106 гривень), які за бажанням отримувача субсидії можуть бути направлені на погашення плати за житлово-комунальні послуги.
Нагадаємо, що станом на 1 травня цього року в області Програмою житлових субсидій охоплено 349 тисяч сімей, а це 58 відсотків усіх родин. Кількість сімей, що користуються субсидією, збільшилася у 5 разів порівняно з опалювальним сезоном 2014–2015 року. Середній розмір субсидії у квітні 2016 року становив 1669,94 гривні. Для надання житлових субсидій на 2016 рік передбачено 1 мільярд 764,3 мільйона гривень, у тому числі 1 мільярд 751,3 мільйона гривень – на оплату житлово-комунальних послуг; 13 мільйонів гривень – на придбання твердого палива та скрапленого газу.

Прес-служба облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]