- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Золоте перевесло сільського свята

У  Пустовійтовому Глобинського району відзначили День села. Святкували, за традицією, всією громадою та з гостями – відомими артистами й футболістами. Організатори, а це почесний громадянин Пустовійтового, нині киянин, Віталій Рябчун і працівники ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” агропромхолдингу “Астарта-Київ”, доклали максимум зусиль, щоб і цьогоріч свято вийшло на славу.
Концерт і матч відбудуться за будь-якої погоди
Незважаючи на дощові “жарти”, гучними аплодисментами й танцями у тамтешньому клубі відгримів концерт, а місцева команда “Пустовійтове” перемогла з рахунком 5:4 гостей із Києва – ветеранів футбольного клубу “Динамо” під час п’ятнадцятого за ліком турніру, присвяченого пам’яті Миколи Пантелеймоновича Рябчуна. Гра традиційно відбулася на футбольному полі модерного спорткомплексу агрофірми “Пустовійтове”.

Організатори та учасники футбольного турніру, присвяченого пам'яті М.П. Рябчуна. [1]

Організатори та учасники футбольного турніру, присвяченого пам’яті М.П. Рябчуна.

– Футбольний турнір присвячений пам’яті мого батька. 15 років тому ми організували цю першість і приурочили до Дня села. Цьогоріч на поле вийшли ветерани київського “Динамо” Іван Яремчук, Артем Яшкін, Віктор Хлус, екс-гравець національної збірної України, київського “ЦСКА” і московського “Спартака” Едуард Цихмейструк. Це мої друзі, я їх запросив взяти участь у матчі, – розповів Віталій Рябчун. – Я родом із Пустовійтового, але, на жаль, нікого з моїх родичів тут нема. Є тільки однокласники, до яких приїжджаю. Мене вабить мала батьківщина. Тут повітря інше, люди інші. Я ніде не почуваюся так добре, як у Пустовійтовому. Мені приємно бачити земляків радісними, усміхненими, знати, що вони люблять і чекають це свято.
“Го-о-ол!” – гудуть трибуни місцевого спорткомплексу – пустовійтівці вболівають за рідну команду. Спостерігає за футбольним турніром і керівник “Полтавазернопродукту” Юрій Мацак. Говорить, що вболіває за дружбу.
– Не тільки у Пустовійтовому, а й в усіх сільських радах, на території яких господарює наше підприємство, підтримуємо проведення таких заходів. Тут допомагаємо місцевій команді. Побудували спорткомплекс. Подібний відкрили в Глобиному. Одного разу їхав з роботи, зупинився поглянути, скільки ж молоді там займається спортом і відпочиває. Нарахував 70 дітей. А відвідування спорткомплексу – це спосіб життя, культура. Нехай краще юнь опановує тренажери, ніж ходить по закутках із пляшкою пива, – зазначив Юрій Мацак.
Гордість села – його люди
Традицією свята стало відзначення кращих із кращих. Так, Леонід Біжко має цілу збірку фотонарисів про рідне село й організував найкращу фотопрезентацію. А ось Любов Рябчун за поточний рік уже прочитала 150 книг. Вона майже щодня приходить за новою книгою до бібліотеки. Активна учасниця олімпіад, конкурсів, культурно-мистецьких заходів Ангеліна Власенко створила найбільшу кількість виробів своїми руками. Бібліотекар Тамара Козеревська отримала нагороду за допомогу в організації культурно-мистецьких заходів у селі.
Стоячи зустрічав зал Лідію Павлівну Вихристюк, чий син Сергій загинув у війні, яка нині триває на сході України. За сина і незламний дух дякували односельці цій жінці. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих Героїв нинішньої війни Сергія Вихристюка й Миколи Бондаренка. Поіменно згадали воїнів-краян, які боронили й нині разом з іншими звитяжцями закривають собою українців від ворожих куль і снарядів…
За словами заступника генерального директора із соціальних питань ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Ірини Коваленко, Пустовійтове завжди славилося не лише культурою, а й прихильністю до спорту. А після зведення нового спортивного комплексу там постійно чути дзвінкі голоси дітей, на футбольному полі тренується місцева команда. Її гравцям на День села за підтримки генерального директора агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктора Іванчика й генерального директора ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Юрія Мацака вручили особливий подарунок – нові бутси.
Пустовійтівці не лише захистили честь команди на футбольному полі, а й продемонстрували чимало талантів. Так, зі сцени вітали краян музичними композиціями юні таланти Вікторія Мізіна та Яна Облап. Дивограй українського свята створили представники трьох відділків Пустовійтівської сільської ради. Вони радо знайомили присутніх на дійстві з історією рідного краю, співали пісень і щедро частували смачними наїдками.
– Нині у Пустовійтовому мешкають 1362 жителі. Упродовж останніх років більше молоді залишається тут, зростає народжуваність. Завдяки головному роботодавцеві ВП АФ “Пустовійтове” ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” молоді є де працювати й відпочивати, – розповіла Пустовійтівський сільський голова Любов Тарасюк. – День села у нас – найбільше свято, ми відзначаємо його на День Перемоги – 9 травня. Тоді ж відбуваються й зустрічі однокласників. Цьогоріч святкування трішки перенесли, щоб не співпало з поминальними днями.
Відомі гості – це традиція

Організатори та учасники футбольного турніру, присвяченого пам'яті М.П. Рябчуна. [1]

Організатори та учасники футбольного турніру, присвяченого пам’яті М.П. Рябчуна.

Відкривав концерт грою на духових інструментах і барабанах дитячий колектив “Квітограй” із Семенівки, українськими народними танцями вітав пустовійтівців дипломант обласних фестивалів хореографічний колектив “Астарта-Зорецвіт”. Володар Кубка Президента України Іван Коренівський виконав пісню на слова Віталія Рябчуна “Рідний голос сина”, присвячену Сергієві Вихристюку. Зі сцени “ходили між люди” народний артист України, ведучий популярної телепрограми “Лото-Забава” Анатолій Гнатюк і композитор, співак, заслужений артист України Павло Мрежук. Учасники зразкового колективу “Мрія” Кременчуцького палацу культури “Нафтохімік” дивували акробатичними номерами. Запальні мелодії дарували публіці заслужені артисти України Олег Подольський та Олександр Алфьоров – шоу-дует “VIVA”. Оваціями зустрічали фіналіста шоу “Україна має талант” Олександра Кварту й народних артистів України, зіркове подружжя Ольгу Сумську та Віталія Борисюка. Завершував музичне свято заслужений артист України Петро Чорний. Ведучими заходу були Ірина Коваленко та Анатолій Гнатюк. Спортсмени й артисти традиційно отримали солодкі призи – цукор виробництва Глобинського цукрового заводу.
“Я люблю своє село”, – під час сольного виступу прозвучало зізнання із вуст юної зіроньки Пустовійтового Яни Облап. “Ніде не почуваюся так добре, як тут”, – немов продовжив думку дівчинки Віталій Рябчун. І дивлячись на вболівальників на трибунах, глядачів у залі, посмішки дітей, що бавляться й радіють, переконуєшся, що ця любов щира.
У трудових буднях, повсякденних клопотах формується золоте перевесло сільського свята. Від цього воно й виграє зорецвітом – на радість і добро усім.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]