- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Новий корпус кардіодиспансеру – в наступному році

Такі терміни реконструкції старого та добудови нового приміщень обласного клінічного кардіологічного диспансеру визначив голова облдержадміністрації Валерій Головко під час церемонії  закладання капсули з листом для нащадків.
Очільник виконавчої влади області привітав медиків, проектантів, будівельників із початком робіт на об’єкті, подякував усім, хто доклав зусиль, щоб цей проект впроваджувався на Полтавщині. За словами Валерія Головка, департамент охорони здоров’я ОДА зробив усе, щоб захистити проект, відстояти його фінансування. На будівництво левова частина грошей надійде з Державного фонду регіонального розвитку за співфінансування з обласного бюджету. Загалом це 96 мільйонів гривень. Валерій Головко запевнив, що наступного року заклад прийме перших пацієнтів.
Капсулу із розповіддю нащадкам про сьогодення медичної галузі законсервували бетонним розчином у першу палю фундаменту. “Віримо в те, – йдеться у посланні, – що капсула часу має магічну силу, а медичні працівники оновленого диспансеру внесуть свій вклад у покращення здоров’я сучасного та майбутніх поколінь”.
Головний лікар обласного клінічного кардіологічного диспансеру Костянтин Вакуленко розповів, що діючий заклад було відкрито у 1985 році у пристосованому приміщенні на базі санаторію-профілакторію заводу “Знамено”. Наразі на одного пацієнта площі мається удвічі менше, ніж вимагають медичні стандарти. Ніде розмістити сучасне обладнання. Поліклініка та денний стаціонар знаходяться в орендованих приміщеннях за 5 кілометрів.
За словами Костянтина Вакуленка, новий корпус інтервенційної кардіології та реабілітації буде шестиповерховим, загальна площа закладу – близько 11 тисяч квадратних метрів. Вартість устаткування складе не менше 50 відсотків будівельно-монтажних робіт.
Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак наголосив, що лише за останній місяць зроблено три десятки коронарних стентувань. Інфаркти та інсульти “молодшають”, призводять до інвалідності у працездатному віці. Тому потреба у зведенні нового  корпусу величезна.
Цьогоріч обласна рада виділила на реалізацію проекту 16 мільйонів гривень, із Держбюджету отримано 21 мільйон.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]