- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Карпатські пейзажі – фарбами з воску і не тільки

У  тому, що мистецька нива непередбачувана й розмаїта, черговий раз мали змогу переконатися кременчуцькі любителі живопису, побувавши у Картинній галереї Наталії Юзефович на відкритті персональної виставки івано-франківської художниці Ірини Грицак.
Свою улюблену тему мальовничих карпатських пейзажів мисткиня розкриває доволі оригінально. Зелені полонини й загублені у хмарах гори, а також польові квіти художниця зображує за допомогою воскових олівців і звичайнісінької побутової праски. Фарби вона наносить на її гладеньку, добре розігріту поверхню, а вже потім – на папір. Техніка, яку використовує в своїй творчості Ірина Грицак, називається енкаустикою (з грецької – “випалювання”). Завдяки їй вдається створювати надзвичайні за красою реалістично-футуристичні картини.
Кременчуцька виставка для художниці Ірини Грицак далеко не перша у її творчому доробку. Майстриня – часта й завжди очікувана гостя регіональних і всеукраїнських виставок. Цього разу із Івано-Франківська Ірина Грицак привезла 25 власних робіт, головна тема яких – гармонія людини й природи. Саме так і назвала Ірина Грицак свою чергову кременчуцьку експозицію, яку можна буде відвідати до кінця червня, щоб помилуватися незабутніми прикарпатськими краєвидами і поринути в таємничий світ фентезі, який все частіше з’являється на її полотнах. До речі, свої картини художниця не продає, а дарує друзям і знайомим. Її роботи експонуються в різних музеях світу.
На відкритті персональної виставки в Кременчуці Ірина Грицак провела майстер-клас із стародавньої техніки живопису розплавленими фарбами. Усі бажаючі мали змогу створити на пам’ять про цікаву мистецьку подію свій власний шедевр.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]