- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Нічне світло на сільських вулицях

“Добрий день, шановна редакція! Ми, жителі Білухівки Карлівського району, просимо допомогти розібратися в ситуації з освітленням вулиць. У нас в селі сільський голова почав економити електроенергію. Перед виборами почепили ліхтарі для освітлення в нічний час. Мешканці дуже зраділи. Та пройшли вибори, і почалися проблеми. Освітлення взимку включалося з 19-ї до 23-ї години. Пішли до сільського голови М. І. Іванюти із запитанням, чому в нічний час село не освітлюється? Він відповів, що у зв’язку з подорожчанням електроенергії втричі світло буде з 19-ї до 24-ї години, а вночі люди повинні спати, а не гуляти селом.
Наше село віддалене, знаходиться за 28 кілометрів від районного центру. В темряві відбуваються крадіжки. На початку березня був пограбований магазин. У одного з фермерів забрали 2 тонни соняшнику з гаража, через два дні мародери на кладовищі повитягали труби з-під пам’ятників. За два останніх роки у людей вкрали два мотоцикли. Третій не встигли – нагодився господар. В іншого місцевого фермера забрали солярку, запчастини до тракторів, спалили сінник із сіном.
Район на нас не звертає уваги, бо, за словами нашого голови, в селі порядок. А на вулицю увечері страшно виходити навіть молодим, що вже казати про старих. Пенсіонерів у селі близько 360. Багато одиноких. От і доводиться тримати вночі в домі сокиру і вила для самооборони.
Від імені групи жителів села Володимир ХОНОШОК”.

Білухівка розташована на півночі Карлівського району, неподалік від межі з Чутівським, осторонь від жвавих автодоріг. Залізничної станції (а такі об’єкти завжди добре освітлюються у нічний час, і це дуже рятує місцевих жителів) поблизу теж немає.
– До переходу на “літній” час у нас вмикали світло на вулицях о сьомій вечора, тепер – пізніше, о восьмій-дев’ятій, – розповідає автор листа. – Крадіжки зафіксовані, поліція приїздила. Люди бояться вийти пізно на вулицю. У нас живе багато самотніх стареньких. Дехто так лякається, що замикається й удень не докличешся. Коли темно, можна робити що завгодно. Коли поставили ліхтарі на вулицях, світилося всю ніч, було веселіше, не страшно. А потім стали виключати о 23-й годині, зараз – до півночі горить. Зранку взагалі не включається. На автобус ранній, коли пізніше розвиднювалося, по темряві доводилося йти. В сільраді мені відповіли, що електроенергія подорожчала втричі. Так вона і для населення подорожчала, а всі платять. Нічний тариф нижчий. Справді, люди вночі сплять, а злодії не дрімають…
Наш дописувач просить, щоб світло на вулицях горіло в темну пору доби з 21-ї до 5-ї години. Зараз у вечірній час осяяні всі вулиці, світять усі ліхтарі, справді добре видно. Зловмисник за таких умов не полізе красти. А коли все вимикається і село охоплює пітьма, вийде “на полювання”. Каже, розпитував знайомих, як справи в сусідніх селах. У Халтуриному світло на вулицях увімкнене з 7-ї до 11-ї вечора, у Попівці не вимикається до ранку.
– Світло на вулицях Білухівки включаємо о 9-й вечора, коли заходить сонце. Як темніло рано, вмикали о 17-й, вимикали о 23-й, і перед світанком включали теж. Залежно від світлового дня графік змінюється. Коли взимку дуже темно було, звечора включали, вночі виключали. Зараз світиться до 2-ї години ночі, – каже Білухівський сільський голова Микола Іванюта. – Зранку не включаємо, бо немає сенсу, вже видно. Пенсіонери вночі сплять, куди пенсіонеру пізно в селі ходити? Крадуть у нас не більше, ніж в інших селах. На мою думку, це залежить не від ліхтарів, а від бідності людей. Магазин справді пограбували, але ж він не охоронявся, власник-підприємець мав би найняти сторожа чи охорону. Нічний тариф на електрику для освітлення населених пунктів збільшився втричі. У бюджет ми заклали одну суму, а через подорожчання виходить інша. Коли зараз кажуть, що бюджети сільських рад стали більшими, це не зовсім так. У коштах більше, але ціни зросли. Раніше держава заохочувала, був нічний тариф дешевший, а тепер всі провели світло, й одразу подорожчало. Графіки освітлення вулиць погоджуємо з депутатами, обговорюємо, коли включати й виключати. Як о 9-й вечора буде ще видно, горітиме світло з 22-ї до 3-ї ночі. Поступово освітлили всю Білухівку, провели електрику і на місцевий пляж, включатимемо, коли почнеться купальний сезон. Там увечері відпочиває молодь, грає у волейбол. Тож темних кутків стало менше. Є у нас ще маленьке село Червонознам’янка, де люди теж хочуть мати освітлення, плануємо зробити й там. Проблеми у вуличному освітленні зараз не бачу, село освітлюється.
Чи є взагалі зв’язок між освітленням вулиць будь-якого населеного пункту й крадіжками? І чи може при збільшенні їхньої кількості, скажімо, дільничний вийти до депутатів сільради з пропозицією збільшити час дії нічного світла?
– Так, є такий зв’язок. На сьогоднішній день поліція Полтавщини є ініціатором того, щоб органи місцевого самоврядування вишукували максимальні можливості для освітлення населених пунктів, – зазначив у коментарі для “Зорі Полтавщини” начальник відділу комунікації ГУ НП в області Юрій Сулаєв. – Ми започаткували в Полтаві програму “Безпечне місто” для освітлення всіх вулиць, провулків, встановлення камер відеоспостереження. Депутатський корпус підтримав цю програму. Аналогічні пропозиції подані в місцеві громади. Районні ради мають програми профілактики злочинності. Стан освітлення вулиць і доріг впливає на аварійність, світлі вулиці – це однозначно профілактика дорожнього травматизму і крадіжок: злодії уникають освітлених місць. Зрештою, правоохоронці, самоврядні органи, громада, жителі – усі мають бути зацікавлені в тому, щоб люди почували себе безпечно.
Чи діє така програма в Карлівському районі і чи можна у разі потреби допомогти сільрадам для того, щоб вуличне освітлення довше працювало в нічний час?
– Думаю, проблема не в тому, світить ліхтар на вулиці після опівночі чи ні. Злодій, якщо він лізе, то лізе у двір. Крадуть не тому, що світло вимикають. Та чи є необхідність, чи потрібно освітлювати село всю ніч? – розмірковує голова Карлівської районної ради Петро Світлик. – Не від хорошого життя сільський голова вимикає світло, були б гроші – однозначно світилося б у селах довше. Є й інші проблеми, за якими можна судити – чи реально передати гроші селам з районної програми протидії злочинності, яка у нас прийнята. В районному бюджеті не вистачає на зарплату всім працівникам дошкільних закладів. Ламаємо голови, де їх узяти. То як ми можемо з районного бюджету давати селам на світло? Повноваження сільрад – вуличне освітлення, комунгоспи і зарплата. Якщо будуть воля сільради і кошти, однозначно, можуть у себе усю ніч світити…
Тож освітлення вулиць – завдання сільських, селищних і міських рад. Можливо, з часом, коли громади розбагатіють, і на нічних вулицях посвітлішає.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]