- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Котелевських дітей оздоровлюють італійці

Понад 20 років італійські громадяни-благодійники, члени асоціації “Затока Казок” разом з мерією міста Сестри-Леванте кожного літа безкоштовно оздоровлюють дітей ліквідаторів аварії на ЧАЕС та переселенців із зони радіоактивного лиха, які оселилися на Полтавщині. Із минулого року вони також опікуються дітьми учасників АТО.
У сонячній Італії побувало близько 570 полтавських дітей, які мали можливість значно поліпшити своє здоров’я та отримати безліч яскравих і незабутніх вражень. Серед них – і юні мешканці Котелевського району.
Нещодавно делегація асоціації “Затока Казок” (“La Baia delle Favole”) у складі її президента Бруно Канепи, скарбника Лоренсо Тасано, а також Валентини Моренгі, Лари Косталлетті, Анни Сегаріні, Стефано Де Маіо, Паули Пардо, Франки Мосто й перекладача Галини Баранник, завітали в Котельву на зустріч із чорнобильськими дітьми, їхніми батьками, керівництвом району, ліквідаторами та переселенцями.
У районному Палаці дозвілля “Скіфія” в щирій, невимушеній атмосфері гостей сердечно вітали і дякували за чуйність, милосердя, по-справжньому батьківську турботу про котелевських дітей керівники районної влади, громадських організацій.
Цікаву програму дружнього спілкування підготували активні члени товариства “Союз Чорнобиль” Аліна Пигида, як ведуча та автор сценарію, і Леся Колевид, як співорганізатор. Подяки кожному благодійнику висловлювали піснями, хореографічними композиціями та поезіями. Для гостей були підготовлені виступи вокального ансамблю “Барвінковий розмай” ТОВ “Агрофірма “Маяк”, дуету викладачів дитячої музичної школи Нелі Каблучки та Світлани Міщенко, солістки РБК Ірини Мамішевої, дитячого зразкового ансамблю “Мрія” ДМШ, танцювального колективу “Гранд” під керівництвом Аліни Пигиди, талановитого котелевського соловейка Гліба Ольговського, який виконав пісню “Повернення в Соренто” італійською мовою, що викликало у гостей особливі емоції.
Авторські віршовані рядки на чорнобильську тематику представила поетеса з Більська – переселенка Ольга Бовдир. Діти котелевських чорнобильців підготували подарунки іноземним благодійникам: різноманітні власноруч виготовлені сувеніри в українському стилі. Настя Колевид стала автором презентації фотографій, зроблених за період перебування дітей із Котелевського району на оздоровленні в Італії. У свою чергу на знак міцної дружби між італійцями та українцями зарубіжні гості передали керівництву району чашу із зображенням пейзажів міста Сестри-Леванте.
Про перспективи подальшої співпраці з італійцями та плани організації оздоровлення і відпочинку полтавських дітей чорнобильців у цій країні вів мову голова громадської організації ветеранів та інвалідів Полтавської області “Союз Чорнобиль України” Віктор Шкурпела.
Гості з Італії побували на Більському городищі, де для них провела екскурсію науковий співробітник Лариса Цьомкало, поклали букети квітів до пам’ятного знака ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Анатолій ДЖЕРЕЛЕЙКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]