- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Не забудемо ніколи і ніде цей вкарбований у наші долі день

Наш край відзначив величне народне свято – День Перемоги над нацизмом. У всіх містах і районах відбулося чимало тематичних заходів, які зібрали тисячі людей.
7 травня у Полтаві пройшло традиційне, вже 35-те, обласне свято духової музики та марш-парад духових оркестрів. І хоча дощ вніс свої корективи у проведення заходу, та вередлива погода мистецтву не завада – оркестри з усієї області приїхали до святкової Полтави.
У марш-параді цьогоріч взяли участь 27 духових оркестрів. Символом заходу став червоний мак, адже приурочене свято до Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Втім репертуар майстрів духової музики був надзвичайно різноманітним. Музиканти дивували полтавців своєю майстерністю, широким репертуаром, артистизмом. Свято запам’яталося присутнім танцювальними номерами, барабанним шоу та яскравим одягом учасників.
***
8 травня за традицією на території меморіального комплексу загиблим воїнам Південно-Західного фронту, що розташований в урочищі Шумейкове Лохвицького району, відбулися урочистості “Обереги пам’яті”. Цьогоріч вони були присвячені 71-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті та примирення, Дню Перемоги.
На центральній алеї меморіалу розташувалися “живі картини” “Пам’ять суворих років”, які утворили вихованці місцевих шкіл. Бібліотекарі з Ісківців, Скоробагатьок, Яблунівки розмістили виставку декоративно-ужиткового мистецтва. Поруч розмістилися малюнки школярів на військову тематику,  фотовиставка Бориса Левченка та світлини фотохроніки, об’єднані єдиною назвою “Пам’ять… Вона нетлінна і вічна”.
Сценарій заходу, підготовлений заступником директора Лохвицького районного будинку культури Валентиною Кулик, був пронизаний єдиним словом “пам’ять”, яка й понині хвилює, стукає у наші серця, доносить до нас суворі події та імена тих, хто не шкодував своєї крові, хто приніс у жертву найдорожче – життя.
…Над урочищем, де 75 років тому тривали криваві бої, лине велична “Степом, степом”. Ветерани Другої світової війни, депутати рад різних рівнів, громадськість, заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Микола Білокінь, начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій, голова Лохвицької районної державної адміністрації Володимир Рязанов, голова районної ради Анатолій Храпаль поклали квіти до монумента і Вічного вогню на честь воїнів Південно-Західного фронту та місця першого захоронення командуючого фронтом, генерал-полковника Михайла Кирпоноса.
Ведучі зачитали вітального листа від рідних Михайла Кирпоноса. Присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання, настоятель Благовіщенської церкви протоієрей Михаїл відслужив панахиду за загиблими.
8 травня в Україні відзначали і День матері, тож на святі не могли не згадати і солдатських вдів та матерів, які виплакали гіркі сльози, чекаючи синів з фронту.
– Україна найбільше з усіх колишніх радянських республік постраждала під час Другої світової війни, – наголосив Микола Білокінь. – Ця священна правда повинна передаватися від покоління до покоління як і пам’ять про тих, хто загинув у жерлі тієї страшної війни. Але і зараз, у ХХІ столітті, гинуть наші хлопці, захищаючи незалежність держави. Як і тоді, у 45-му, так і тепер наш народ хоче миру. Вірю – він настане, а Україна переможе.
***
Представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатського корпусу, ветеранських організацій відвідали і урочисто привітали ветеранів війни та праці в геріатричному пансіонаті, будинках-інтернатах системи соціального захисту області, госпіталях для інвалідів війни.
***
Напередодні 71-ї річниці Перемоги над нацизмом до пам’ятного знака героям-авіаторам у Полтаві були покладені квіти. Вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання представники міської влади, трудових колективів, студентство, школярі, згадали своїх бойових друзів ветерани війни та військової служби, батьків – діти війни.
Полтавці поклали квіти до меморіальної дошки Героя Радянського Союзу, уславленого авіатора Петра Юрченка, пам’ятних знаків “Втеча з пекла”, операції “Френтік”, монументів і пам’ятних місць, пов’язаних з подіями 1941–1943 років. Відбулися урочисті прийоми ветеранів, тематичні виставки, концертні програми, літературно-мистецькі заходи тощо.
***
DSC_0349 [1]Сотні полтавців і гостей міста прийшли зранку 9 травня до меморіалу Солдатської слави в обласному центрі, до Вічного вогню, щоб вклонитися пам’яті земляків і визволителів міста, які не повернулися з фронтів, і віддати шану тим, хто сьогодні з нами, хто боровся з ворогом на фронті, у партизанських загонах, виживав у концтаборах, важко трудився в тилу на заводах і ланах, відбудовував народне господарство.
День 9 Травня повертає нас у минуле, коли замовкли гармати і на нашу землю прийшов довгоочікуваний мир, що дався дорогою ціною мільйонів людських життів. Пам’ятаємо, якою трагедією для народів Європи і світу стала Друга світова війна. Люди знали і вірили, що правда на їхньому боці, й перемогли, відзначалося на заході.
Державні прапори України, прапори Полтавщини, Полтави, копії стяга Перемоги, що був піднятий над Рейхстагом у травні 1945 року, тримали ветерани, молоді воїни, студенти, школярі. До підніжжя меморіалу вінки і квіти поклали представники ветеранських організацій, духовенства, трудових, учнівських колективів, депутати місцевих рад, керівники органів влади, місцевого самоврядування. Зокрема голова обласної ради Олександр Біленький, міський голова Полтави Олександр Мамай, заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, голова міської організації ветеранів Євген Регент.
– 71 рік відділяє нас від незабутньої весни сорок п’ятого, коли наші діди, прадіди у жорстоких битвах вибороли мир на всій нашій землі. Воїни-герої здобули перемогу, поклавши на її вівтар свої життя і здоров’я, – наголосив Олександр Мамай.
– День 9 Травня – це свято радості і смутку, – відзначив Олег Пругло. – Кожний п’ятий українець загинув у тій страшній війні. Але це свято великої радості й великої надії на майбутнє. Сьогодні ми згадуємо всіх наших ветеранів, всіх полеглих у тій війні і молодих людей-ветеранів, які захищають нас на сході України. Цього року День Перемоги співпадає з поминальним днем, тому згадуємо всіх наших покійних близьких і рідних, згадаємо й усіх українців, які своєю героїчною боротьбою дали нам можливість жити вільно і щасливо в нашій державі.
DSC_0545 [2]– Ми зібралися біля Вічного вогню, аби віддати данину пам’яті найвеличнішій події першої половини ХХ століття, яка вплинула на долі всього світу і донині продовжує жити в серцях людей, – сказав Євген Регент. – Складовою Другої світової стала Велика Вітчизняна війна радянського народу з фашистськими загарбниками. Ареною жорстоких боїв протягом трьох років була Україна. З 11600 Героїв Радянського Союзу більше третини отримали це найвище звання за подвиги, здійснені на території України. З Полтавщини на фронт пішло понад 200 тисяч людей. Відступаючи, гітлерівці перетворили Полтаву на руїни. Полтавці шанують пам’ять тих, хто захищав і звільняв місто від гітлерівців.
Прозвучали Державний Гімн України і військові залпи. Присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання. Молодь підготувала літературно-музичну композицію, де лунали слова співвітчизників, що воювали з нацистами у радянській, британській, американській арміях, французькому Опорі.
– Це святий день для усіх, – сказав полтавець Олександр Безотосний, дитина війни. – Пам’ятаю бомбардування, коли мама тягла мене ховатися в окоп. Батько загинув на війні…
– Дуже хочеться, щоб таке мирне синє небо, як сьогодні над містом, було скрізь для всіх вас, наших нащадків. Я на війні залишився сиротою, виріс у дитбудинку, сьогодні – інвалід першої групи, ветеран Збройних сил, ветеран праці, – розповідає полтавець Євген Кателик. – Мир – це найбільше, чого потребують люди.
Багато полтавців, що прийшли до меморіалу, тримали в руках портрети своїх родичів-фронтовиків.
– Це – фото мого діда, Кирила Прокоповича Баранця, уродженця Решетилівського району, – розповідає Світлана Пчелякова. – Він пройшов Велику Вітчизняну від початку до завершення. І повернувся, як і інший дід – учасник оборони Ленінграда. Вони обидва вірили в Бога і йшли на війну з молитвою. Для мене 9 Травня – святий день, це пам’ять, а пам’ять відібрати неможливо.
***
У Кременчуці з нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулася низка урочистих заходів. Так, ветерани Великої Вітчизняної, перший заступник голови обласної ради Євген Холод, міський голова Кременчука Віталій Малецький, народний депутат України Юрій Шаповалов, депутати Кременчуцької міської ради, учасники АТО, громадські активісти взяли участь у покладанні квітів до меморіалу “Вічно живим” та у мітингу “Світ врятований пам’ятає”.
На стадіоні “Кредмаш” організували тематичну виставку під відкритим небом. Мешканці міста мали змогу відвідати одразу кілька експозицій, зокрема дізнатися, яку форму раніше носили військові льотчики, побачити зброю часів Другої світової війни, ознайомитися зі світлинами зруйнованого фашистськими загарбниками наддніпрянського міста.
Не залишилися поза увагою ветерани, які перебували у Кременчуцькому госпіталі інвалідів війни та Збройних сил. Їх прийшли привітати зі святом представники міської влади, промисловці, учасники АТО, волонтери. Із нагоди Дня Перемоги заклад отримав відповідне медичне обладнання.
***
9 травня задовго до початку урочистостей у миргородському парку Слави на березі тихого Хоролу, де біля монумента жертвам Другої світової війни палахкотить Вічний вогонь пам’яті, збиралися ветерани і молоді люди. Усі вони так чи інакше були і є учасниками, свідками, нащадками тих, хто дорого заплатив за сьогоднішнє, хай хоч і не завжди таке, як би хотілося, але мирне життя в Україні.
Традиційним урочистостям передувала копітка робота у місті й районі з впорядкування пам’ятників, братських могил та окремих поховань воїнів. Активісти ветеранської організації “Миргородкурорту”, наприклад, живими квітами і земним поклоном вшанували поховання фронтового командира санітарної роти Варвари Хукало (Ульянової), артилерійського командира Івана Ігнатенка, які були і залишаються у списках ветеранів курорту.
У масових заходах у переддень Перемоги активну участь брали керівники району Юрій Коваленко, Леонід Яринич, голови та депутати селищних і сільських рад, громадські активісти.
Учасників мітингу, а у їхній особі усіх жителів міста і району, відпочивальників у миргородських оздоровницях з усіх куточків України сердечно поздоровили з всенародним Святом Перемоги Миргородський міський голова Сергій Соломаха, учасники боїв за Перемогу Василь Петлюх та Петро Ярмоленко, голова міської ради ветеранів Василь Вертелецький, командир військового гарнізону, депутат міської ради Сергій Ялишев. Ветеранів вітали і школярі.
Урочистості святкуванню додали учасники художньої самодіяльності, воїни Миргородського гарнізону Збройних сил України. На стадіоні змагалися спортсмени. У вечірній час на головній площі міста виступали самодіяльні митці.
***
У Пирятинському краєзнавчому музеї пройшла зустріч школярів з людьми, які пережили лихоліття 1940-х років – учасниками і дітьми війни. Учні слухали спогади Ніни Самойлової та Раїси Римарчук, з цікавістю переглянули фотовиставку “Наш край, обпалений війною”. Мешканці Козельщини провели фестиваль військово-патріотичної пісні “Грай, фронтова гармонь”. У Трубайцях Хорольського району оновлений меморіал воїнам, полеглим на фронтах у 1941– 1945 роках.
Тематичні заходи відбулися в усіх містах, районах нашого краю.

Репортаж підготували Олена ІГНАТЕНКО, Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА, Леонард НІКОЛАЄНКО, Ганна ЯЛОВЕГІНА, Анна ЧАПАЛА (фото) / “Зоря Полтавщини”; Олександр МОСКАЛЕНКО / журналіст.

Print Friendly, PDF & Email [3]