- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Молочна продукція з “Вітчизни”

Смачні продукти виробництва Кременчуцького молокозаводу, які бачимо на прилавках магазинів, виготовляють із якісного молока, виробленого, в тому числі, на фермах СТОВ “Вітчизна”, що розташоване в селі Максимівка Карлівського району.
Господарство свого часу пройшло непрості процеси реформування й було створене на базі частини колишнього колгоспу імені Островського. З 2000 року працює як сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю. Напрямки діяльності – молочне скотарство і рослинництво. Значну частину площ займають культури кормової групи. Десять років тут активно розвивається тваринницька галузь. Обрали шлях збільшення й оновлення стада за рахунок власних вирощених теличок. Череда налічує 850 голів ВРХ, з них 350 корів. Первістки дають у пік лактації 40–45 кілограмів молока.

Зоотехнік з ідентифікації тварин Вікторія Банченко, ветлікар Віталій Лисак, бригадир молочного виробництва Артур Адамян, головний зоотехнік господарства Лілія Шмиголь, технік з відтворення поголів’я Любов Харченко. [1]

Зоотехнік з ідентифікації тварин Вікторія Банченко, ветлікар Віталій Лисак, бригадир молочного виробництва Артур Адамян, головний зоотехнік господарства Лілія Шмиголь, технік з відтворення поголів’я Любов Харченко.

– Минулого року мали продуктивність 8370 кілограмів молока на корову, – розповідає генеральний директор товариства Володимир Литвин. – У першому кварталі нинішнього надоєно 2170 кілограмів молока від корови. Маємо статус племінного заводу з розведення української чорно-рябої породи корів, поліпшуємо череду голштинською породою.
Підприємство має розгалужену структуру молочного виробництва: є три підрозділи, два сучасних доїльних зали з електронним оснащенням. Перший зал – на 12 доїльних місць – встановили в 2006 році в Короленківці, а більш сучасний, “Ялинку” 2х10, тобто на 20 місць, – у 2013 році в Максимівці. У Давидівському підрозділі перебувають на утриманні, залежно від періоду, 160–200 телиць 6–12-місячного віку. Господарство невелике, значних угідь для випасів немає, вся земля обробляється, тому наявні площі й приміщення намагаються використати з максимальною ефективністю.
Кормова база у господарстві власна. В обробітку 2730 гектарів землі. Чотири основних напрямки в рослинництві: кормові трави, зернова група (пшениця і ячмінь), кукурудза та соняшник займають приблизно по 700 гектарів, тобто порівну. Нинішньої весни 115 гектарів озимої пшениці довелося пересівати. Технопарк дозволяє забезпечити безперебійну роботу в обох галузях: є потужні трактори “Джон Дір”, “Нью Холанд”, трактори середнього класу для різних технологічних процесів, кормозбиральні та зернозбиральні комбайни, повна лінійка потрібних агрегатів, вантажні автомобілі, ремонтна майстерня.
СТОВ “Вітчизна” входить до Асоціації виробників молока, фахівці мають можливість спілкуватися з колегами і в режимі реального часу відслідковувати все передове, що з’являється в цій галузі, зокрема по цінах на продукцію, технологіях вироблення сировини тощо.
– Наше господарство – дієвий, активний член Асоціації, беремо участь в обґрунтуванні законів, які готуються для Верховної Ради, у засіданнях аграрного комітету парламенту, – продовжує Володимир Литвин. – Торік за поданням нашої юридичної служби депутати переголосували зміни до закону по водокористуванню, коли сільгоспвиробникам треба було брати ліцензію на видобуток води. Ця норма була відмінена. Готували також аналітичну довідку для змін у закон про органічні добрива, за яким гній потрібно було компостувати. Але така технологія неможлива, при переробці компосту нищиться корисна мікрофлора. Тож запропоновані виробниками, у тому числі нашим СТОВ, зміни сприяли тому, що оргдобрива віднесені до іншої категорії. Це не відходи, а сировина вторинного використання. Зараз на розгляд парламенту внесений закон про молоко і молоковмісні продукти – теж важливий для виробників молочної продукції. Члени Асоціації брали участь у його розробці. Крім того, підготовлені зміни до Податкового кодексу: впроваджено три різних види ПДВ для одного господарства. На останньому засіданні аграрного комітету усі запрошені – аграрії, податківці, науковці – зійшлися на думці, що потрібно виносити на розгляд Верховної Ради пропозицію скасувати ці норми. Наступна законодавча ініціатива Асоціації – щоб у соціально-економічному розвитку місцевостей брали участь усі землекористувачі і був визначений мінімальний розмір соціального внеску за гектар обробленої землі.

Механізатор Юрій Білан [2]

Механізатор Юрій Білан

Молоко з “Вітчизни” реалізується на Кременчуцький молокозавод. Чимало смачних молочних продуктів, у тому числі для найменших споживачів, виробляють з максимівської сировини. Трудівники господарства горді тим, що другий рік продають на переробне підприємство молоко тільки екстра-класу. Для цього потрібні чіткий контроль за раціоном, здоров’ям корів, якістю молока за багатьма показниками. Сільгосппідприємство “Вітчизна” має надійну репутацію як постачальник молока для дитячого харчування. Щодоби здають 8 тонн продукції.
“Вітчизна” будує, реконструює, оснащує тваринницькі приміщення. Усі роботи виконують власними силами, за потреби навчаючи спеціалістів. Працюють у господарстві 115 трудівників, половина – в галузі тваринництва.
– Ми постійно навчаємо і вчимось, – зазначає Володимир Литвин, – підвищуємо рівень фахової освіти. Аби виховати зоотехніка чи ветеринара, потрібно не менше п’яти років. Наші люди їздять на семінари, тренінги, у тому числі в міжнародних проектах. Я сам на запрошення аграрної академії побував на стажуванні в Німеччині, побачив, як там розвивають молочарство, і захопився цією справою. Ми ж можемо поставити перед собою завдання досягти рівня надоїв й оснащення німецьких молочних ферм, а з часом перейти на вищий.
Зоотехнічну службу товариства очолює Лілія Шмиголь, котра сформувалася як фахівець саме в молочному виробництві. Жінка виборола професійний Кубок кращого біотехнолога України 2009 року в Донецьку, має й інші фахові відзнаки.
– Тварину не обдуриш, вона знає, що їй потрібно, і сигналізує, чого не вистачає. Якщо у здоров’ї корів відхилень немає, значить, рухаємось у правильному напрямку, – переконана Лілія Шмиголь.
Вагомий внесок у спільну справу роблять керівник агрономічної служби Руслан Ріжко, інженерної – Володимир Бондаренко, облікової – Людмила Литвин, заступник генерального директора Андрій Литвин, бригадир молочного виробництва Артур Адамян та інші члени колективу. Для ефективної роботи потрібна чітка взаємодія всіх підрозділів, й у “Вітчизні” цього досягають.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]