- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Комплекс весняно-польових робіт набирає темпів

Хід посівної кампанії розглядався на Всеукраїнській селекторній нараді, яку провів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.
Зазначалося, що погодні умови сприяли перезимівлі озимих культур, а весна – початку їх ранньої вегетації. Відтак озимий клин (на площі 5,4 мільйона га це – 87%) перебуває переважно в доброму та задовільному стані й має достатнє вологозабезпечення. У лютому аграрії південних областей країни розпочали польові роботи, й нині в 10 регіонах сівбу ранніх зернових культур закінчено. Всього ж потрібно засіяти близько 19 мільйонів гектарів, у тому числі ярих зернових – 14,5 мільйона. Ранні зернові посіяно на площі понад 2 мільйони гектарів, або майже 80 відсотків до прогнозу. У цьому році збільшаться площі під цукровими буряками, їх уже посіяно майже 200 тисяч гектарів, це майже 70% від завдання, а от площі, заплановані під гречку, недостатні.
Загалом у цьому році рівень матеріально-технічного забезпечення та підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт дещо вищий за минулорічний. Але брак коштів для проведення посівної кампанії складає приблизно 12 мільярдів гривень. Банківські кредити надаються під 17–32 відсотки річних.
За форвардними контрактами під урожай 2016 року буде закуплено близько 2 мільйонів тонн зерна. Аграрний фонд уже законтрактував майже 500 тисяч тонн, і зараз проводиться укладання контрактів. Аграріям направлено близько одного мільярда гривень авансових платежів. Загальна вартість форвардної програми – майже 8 мільярдів гривень. Рівень забезпечення кондиційним насінням у середньому становить 108 відсотків. У достатній кількості є й міндобрива, забезпеченість пально-мастильними матеріалами становить 89 відсотків до потреби.
Оскільки під час проведення агротехнічних робіт часто гинуть бджоли, на селекторній нараді наголошувалося на необхідності за
3 доби попереджувати пасічників про застосування отрутохімікатів чи засобів захисту рослин.
* * *
За даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, станом на 14 квітня в агроформуваннях усіх форм власності ранні зернові та зернобобові культури посіяно на площі близько 88 тисяч гектарів. На ланах області також ведеться сівба соняшнику, цукрових буряків, кукурудзи. Загалом засіяно понад 215 тисяч гектарів.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]