- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Додаткові соціальні гарантії для чорнобильців

У  зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи 2016-й оголошений Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв катастрофи.
Питання соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, не втрачають актуальності. Торік на виконання державних програм соцзахисту таких людей нашій області спрямували 44,5 мільйона гривень. У поточному році з Державного бюджету на зазначені цілі передбачено 50,7 мільйона гривень (більше на 14%).
З серпня 2015 року на 30% підвищений розмір щомісячної компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для Полтавської області наказом Мінсоцполітики затверджений розмір таких виплат: для постраждалих 1-ї категорії – 401,40 гривні, 2-ї категорії – 200,70 гривні. Загалом минулого року компенсацію на продукти отримали 11,8 тисячі людей на загальну суму 31,8 мільйона гривень. У 2016 році на виплату компенсації області передбачено 38,5 мільйона гривень, з яких профінансовано 6,5 мільйона.
Додаткові соціальні гарантії для постраждалих громадян передбачені обласною Комплексною програмою соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013–2020 роки. З обласного бюджету на соціальний захист чорнобильців минулого року спрямовано 2,1 мільйона гривень. Нинішнього року збільшені видатки на пільгове медичне забезпечення, на виплату разової адресної допомоги вдовам та сім’ям, у складі яких є діти-інваліди. Загальна сума становитиме 2,5 мільйона гривень.
На розгляд чергової сесії обласної ради наш департамент вніс пропозицію про додаткове виділення 300 тисяч гривень для забезпечення життєво необхідними медикаментами шести громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1-ї категорії, які за медичними показниками потребують постійного прийому ліків.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці і соціального захисту населення ОДА

Print Friendly, PDF & Email [1]