- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Модернізація за рахунок власних резервів

Підсумки роботи галузі тваринництва у минулому році і прогнозування показників на поточний рік, ці питання розглядалися на Всеукраїнській селекторній нараді, яку провів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.
Зазначалося, що з початку нинішнього року в господарствах усіх категорій поголів’я великої рогатої худоби зросло більш як на 244 тисячі голів, у тому числі корів – майже на 14 тисяч. Зросло й поголів’я свиней, овець та кіз. Поліпшуються показники продуктивності худоби та якості продукції. Торік у 5 регіонах України надоїли понад 6 тисяч кілограмів молока на корову. Серед них і Полтавська область. Наголошувалося, що кількість поголів’я худоби в господарствах населення приблизно така ж, як і в агроформуваннях. І в обох цих сегментах торік допущено спад обсягів виробництва тваринницької продукції. Загалом в Україні в минулому році було вироблено 10,6 мільйона тонн молока. Виробництво яєць зменшилося на 14 відсотків і склало 16,8 мільярда штук.
Щодо завдань на 2016 рік, очікується збільшення обсягів виробництва тваринницької продукції приблизно на 2 відсотки, плануються й певне нарощення поголів’я худоби та птиці, збільшення експорту сільгосппродукції, розширення ринків збуту на Близькому Сході, розвиток виробництва органічної продукції.
До речі, за попередніми розрахунками       Мінагрополітики, у 2016 році очікується, що споживання м’яса та м’ясопродуктів на одного українця складе 51,2 кілограма, молока й молокопродуктів – понад 210 кілограмів, яєць – 280 штук на одну людину. Державна підтримка тваринницької галузі країни на поточний рік передбачена в сумі 50 мільйонів гривень.
* * *
Пріоритети розвитку тваринницької галузі, за словами заступника голови ОДА Романа Товстого, – відновлення сучасних комплексів для вирощування худоби, співпраця з малими сімейними фермами, поліпшення селекційної роботи, сприяння у забезпеченні господарств пасовищами. В області розроблено програму розвитку тваринництва, якою передбачено відшкодування за придбання високопродуктивного поголів’я, будівництво ферм, придбання високотехнологічного обладнання тощо. З прийняттям нової системи оподаткування розвивати тваринництво буде важче, але аграрії краю сподіваються, що профільний комітет Верховної Ради на чолі з Тарасом Кутовим, який підтримав пропозицію повернення пільгового оподаткування АПК, зможе відстояти позицію сільгоспвиробників, додав Роман Товстий.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]