- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дорого зорати город…

Пенсіонерам зараз дуже важко. Про це свідчить редакційна пошта. Люди не знають, як і за що їм виживати, як оплачувати найнеобхідніше. Добре, якщо хтось допоможе. А якщо літня людина одинока?..

“Дорога редакція! Передплачую “Зорю Полтавщини”, але на друге півріччя цього року грошей не вистачить, щоб передплатити газету. Ціни на все піднялись, – пише Віктор Олександрович Гущинський з Кустолово-Суходілки Машівського району. – У селі, якщо виорати землю біля хати, треба віддати 40 гривень за 4 сотки. Я пенсіонер, інвалід 3-ї групи по зору, отримую пенсії 1 тисячу 200 гривень. Даром ніхто орати не буде. Дякую, що соціальний робітник приходить помогти. Треба відремонтувати димар, платити за цеглу, цемент та роботу до 500 гривень. Я трудився у місцевій виправній установі, у них теж немає вільних коштів і матеріалів, щоб мені допомагати. В сільській раді кажуть: ви працювали в установі, то до них і звертайтесь за допомогою…”
Літній самотній чоловік нічого для себе не просив, не вказав навіть свого телефону. Але ми не змогли залишити такого листа без уваги. Певно, дописувачу потрібна допомога. Стаціонарний апарат, як виявилося, в оселі стоїть. Але працює, як каже господар, “в один бік”, тобто йому подзвонити можуть, а він – ні. Мабуть, тому, що немає чим платити за зв’язок. Мобільного немає. Ми розшукали чоловіка за допомогою секретаря сільської ради Ірини Лаврінко і соцпрацівників, які обслуговують місцеву громаду.
– Ціни на все щороку зростають. У мене 35 років трудового стажу, працював у виправній установі експедитором. Пенсія мала, не вистачає на необхідне. В установі є своє підприємство, техніка. У минулі роки обробляли городи дешевше. Хотілося б, щоб виорали хоча б за половину вартості. Паю не маю, бо в колгоспі не працював. Добре, хоч субсидію дали… На фірмі у Машівці, де ремонтують димарі, пільги дають на другу групу інвалідності, а з третьою, як у мене, треба платити за все повністю, – ділиться бідами пенсіонер.
Прагнучи допомогти Віктору Олександровичу Гущинському, ми з’ясували, що згідно із законом про Державну кримінально-виконавчу службу України пенсійне забезпечення та соціальний захист працівників кримінально-виконавчої системи здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
– У ветеранів нашої системи нема якогось особливого соціального захисту, все на загальних підставах. Цьому чоловіку установа допоможе, виоремо город дешевше чи й безкоштовно, – каже депутат Кустолово-Суходільської сільської ради, заступник начальника установи МВК-9 Євгеній Сліпець. – Передам прохання ветерана директору нашого підприємства, думаю, питання вирішиться.
Схоже, цьому нашому дописувачу допоможуть вирішити хоча б одну проблему. А їх у самотніх пенсіонерів – безліч!..

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]