- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Спільні дії і фахова робота

На Полтавщині прийнята й діє профільна програма реалізації молодіжної політики та підтримки сім’ї, складовою якої є питання протидії торгівлі людьми.
– Є також відпрацьований на державному рівні механізм взаємодії всіх причетних структур і підрозділів на місцях, органів місцевого самоврядування, тісна співпраця з громадськими організаціями як міжнародного значення, так і тих, які діють у нас в регіоні, – розповідає про роботу в цій царині заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Наталія Шкоденко.
Департамент освіти і науки облдержадміністрації спільно з благодійною організацією “Світло надії”, при підтримці Міжнародної організації з міграції реалізують ініціативу, яка дає детальніші знання вразливим категоріям дітей і молоді, що навчаються в професійно-технічних училищах, з безпечної міграції та працевлаштування. Для запобігання неврегульованій зовнішній трудовій міграції центри зайнятості області провели понад сімсот спеціалізованих інформаційних семінарів для восьми з половиною тисяч безробітних. Тематичні відеолекторії для батьків, учнів і студентів у навчальних закладах, консультації безробітної молоді та сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, організували для 4,8 тисячі людей.
Відтепер розв’язання таких питань виходить на новий рівень. Днями голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький та виконавчий директор БО “Світло надії” Максим Демченко підписали меморандум про співпрацю для ефективного впровадження національного механізму взаємодії структур, які діють в сфері протидії торгівлі людьми на Полтавщині.
Співпраця триватиме в кількох напрямках: координація причетних  служб на рівні області, районів, міст; робота з громадськими організаціями, які намагаються протидіяти негативному явищу; навчання спеціалістів – як ідентифікувати і надати допомогу постраждалим від торгівлі людьми; безпосереднє надання такої допомоги та масштабна  інформаційна кампанія.
– Основна група ризику –  молодь. Тому  наше завдання – вберегти молодих фахівців, студентів, випускників від необачних кроків у питаннях працевлаштування. І найголовніше – запропонувати альтернативу виїзду за кордон. Потрібно працювати у налагодженні постійних контактів лідерів молодіжних організацій області з роботодавцями, – переконаний Олександр Біленький.
– Проводимо інформаційну роботу в профтехучилищах і вузах. Плануємо виходити за межі Полтави, працювати в райцентрах і невеликих містах, – інформує Максим Демченко. – У нашій практиці було декілька випадків, коли зверталися особи,  постраждалі від торгівлі людьми. Наша організація надавала їм психологічну допомогу, сприяла соціальній адаптації. З минулого року ми співпрацюємо з Міжнародною організацією з міграції в Україні. Зараз,  аби ефективніше діяти у цих напрямках, об’єднаємо зусилля з обласною владою.
– Важливий компонент цієї роботи – медійний супровід. Часто люди мають недостатньо інформації про негативні явища при працевлаштуванні за кордоном і наслідки рабства. Завдяки комплексному підходу до вирішення цієї проблеми нам вдасться досягти поставлених результатів. Лише спільні дії і фахова робота дозволять Полтавщині ефективно реалізовувати національний механізм, – підсумував  Валерій Головко.
У 2012–2015 роках статус особи, що постраждала від торгівлі людьми, у Полтавській області не встановлювався.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]