- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Право на користування землею – громадам

Головні питання Семенівського району розглядалися під час чергової робочої поїздки голови обласної ради Олександра Біленького. Разом із депутатами обласної ради Віталієм Кабачком та Володимиром Куцоволом він побував у навчальних та лікувальних закладах району, рекреаційному центрі “Криворудський”, провів два особистих прийоми громадян – у райцентрі та в селі Оболонь.
“Проблеми Семенівського району такі ж, як і скрізь на Полтавщині, – це земельні питання і ремонт доріг. На жаль, виділення земельних ділянок і все, що з цим пов’язано, відбувається дуже непрозоро. Фактично все вирішується в столиці, і думки місцевих жителів до уваги не беруться. Я переконаний, що ми маємо негайно врегулювати питання передачі прав на користування землею місцевим громадам. Це ж неприпустимо, коли бійці приходять з фронту, а їм не дають землю, натомість ці ділянки передають для користування фермерам з інших областей”, – зазначив Олександр Біленький. За його словами, на найближчій сесії обласної ради планується заслухати звіт керівника обласного управління Держгеокадастру Наталії Дяченко. Вона має дати відповіді на питання, що найбільше хвилюють селищних та сільських голів.
Щодо ремонту автошляхів голова Семенівської селищної ради Людмила Милашевич скаржилася, що часто гроші на роботи виділяються наприкінці року, коли ремонтувати дороги вже недоречно. “На сьогодні ми маємо усі проекти, погоджені експертизи, кошти на співфінансування з місцевого бюджету. Треба лише, щоб Служба автомобільних доріг області не затягувала цю справу і ремонтувати дороги ми почали у квітні-травні, а не в жовтні-листопаді, як це зазвичай буває”, – зазначила Людмила Милашевич. Голова обласної ради запевнив, що депутати затвердили виділення коштів на ремонт доріг, і департамент фінансів ОДА має профінансувати їх у період, передбачений програмою.
Олександр Біленький також зазначив, що в бюджеті області закладено 40 мільйонів гривень для того, щоб депутатський корпус зміг впливати на вирішення найнагальніших проблем у межах району. Це своєрідний депутатський фонд для потреб місцевих громад. “На кожного депутата передбачено по 500 тисяч гривень. І якщо від вашого району є два депутати в обласній раді, то маєте 1 мільйон гривень. Ці кошти будуть направлятися в район без цільового призначення, і місцева громада, за погодженням із депутатом, самостійно буде вирішувати, куди їх краще спрямувати”, – пояснив голова обласної ради.
У ході робочої поїздки Олександр Біленький відвідав центральну районну лікарню. Тамтешні лікарі бідкалися про придбання нового рентген-апарата для закладу. “Нині в районній лікарні працює морально застаріле обладнання, йому більше 30 років. На флюорографічну установку потрібно 1 мільйон 300 тисяч гривень. Увесь рентген-апарат на два робочих місця коштує 2 мільйони 500 тисяч гривень”, – пояснив головний лікар Семенівської ЦРЛ Анатолій Назаренко.
Олександр Біленький зазначив, що програми на фінансування подібних проектів подаються до нового року, коли формується бюджет. І той факт, що у лікарні не бралися вирішувати це питання раніше, викликає щонайменше подив. Олександр Біленький запропонував місцевій владі з депутатами обласної ради за підсумками півріччя розробити і подати зміни до програми, щоб частину коштів на закупівлю обладнання виділити з обласного бюджету. “Це буде співфінансування, до якого мають долучитися районний і селищний бюджети. Є приклад, коли в одній із районних лікарень Полтавщини на апарат УЗД вартістю понад мільйон гривень не витратили жодної копійки з бюджету. Гроші збирали місцеві підприємці. У вашому випадку або доведеться чекати ще рік, коли буде формуватися новий бюджет, або збиратися і гуртом вирішувати проблему”, – наголосив голова обласної ради.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]