- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Із Білої Церкви до Білоцерківки – за досвідом

Полтавщина є лідером у центральному регіоні України за кількістю новоутворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Нині їх в області вже функціонує 14. Тоді як, скажімо, в столичній Київській області створена лише одна ОТГ. І якщо про здобутки новоутворених громад говорити ще зарано, то про набиті на цьому шляху “гулі”, проблеми й перспективи розвитку, з тим, щоб убезпечити тих, хто прагне до об’єднання, – пора. Запозичити досвід управління Білоцерківської об’єднаної територіальної громади Великобагачанського району – таку мету мала делегація з Білоцерківського району Київської області (голова райдержадміністрації Віталій Гринчук) у складі близько 50 сільських голів, працівників місцевого самоврядування, яка нещодавно відвідала Полтавщину. Ділова зустріч відбулася за сприяння Полтавського офісу реформ.
Слід зазначити, що Білоцерківська ОТГ об’єднала у своєму нинішньому складі 4 сільські ради з 18 населеними пунктами – загалом це близько 4 тисяч осіб, або приблизно шоста частина населення Великобагачанського району. Тут функціонує 3 дитячих садки, 2 загальноосвітні та 2 школи І–ІІ ступенів, 1 НВК. Бюджет ОТГ на 2016 рік становить 18 мільйонів гривень. Дохідна його частина за І квартал року перевиконана. За словами Білоцерківського сільського голови Івана Лещенка, громада належить до категорії тих ОТГ, які мають достатній фінансовий потенціал і є платоспроможними, тож можуть чимало питань для поліпшення життя й розвитку громади вирішувати самостійно. ОТГ відкрита для приєднання до неї інших сільських рад, але на взаємовигідній основі.
Спілкування з київськими колегами розпочалося зі знайомства та огляду населених пунктів Білоцерківської ОТГ. Про нелегкий шлях становлення, перші успіхи громади, впровадження реформи з децентралізації на практиці та про співпрацю Білоцерківської ОТГ з Великобагачанською РДА, про зміни в системі освіти й культури – про все це та багато іншого йшлося під час пленарного засідання, яке майже 4 години тривало в Будинку культури села Білоцерківки.
– Ми вирішили усі наші території розбудовувати рівномірно, щоб можна було забезпечувати інфраструктуру будь-якого населеного пункту. Скажімо, у плані соціально-економічного розвитку на 2016 рік передбачено будівництво, реконструкцію чи інші роботи в населених пунктах практично кожної із колишніх сільрад. “Перетягувати ковдру” на центральну садибу не можна, – зазначив Білоцерківський сільський голова Іван  Лещенко. – Це основний принцип, який повинні сповідувати всі, хто буде об’єднуватися. Тобто від об’єднання мають вигравати всі території. Наприклад, нашій ОТГ виділятиметься державна субвенція у розмірі 4,9 мільйона гривень. За ці кошти у селі Поділ ми плануємо збудувати дитячий садок, в Огирівці до середини квітня прогнозуємо забезпечити нічне освітлення центральної вулиці села. У Бірках є гостра потреба відремонтувати Будинок культури, куди також буде переміщено поштове відділення та приміщення старостату. У Балаклії, щоб зберегти школу й поліпшити умови в дитсадку, плануємо на базі ЗОШ створити НВК. У Красногорівці й Дзюбівщині є гостра потреба в забезпеченні питною водою. Ми коригуємо проектну документацію, щоб провести водогін у ці села. У Білоцерківці проведемо реконструкцію приміщення амбулаторії та капітальний ремонт центральної вулиці адміністративного центру ОТГ. Необхідною складовою успішної розбудови ОТГ, за словами Івана Лещенка, є наявність дружної команди однодумців, людей відповідальних і відданих своїй справі. Однодумцями перш за все мають бути сільські голови. У Білоцерківській ОТГ така команда однодумців є. Голова громади також висловив переконання: якщо буде спільне велике бажання – усі проблеми можна здолати.

Голова Білоцерківської РДА Віталій Гринчук та Білоцерківський сільський голова Іван Лещенко. [1]

Голова Білоцерківської РДА Віталій Гринчук та Білоцерківський сільський голова Іван Лещенко.

Генеральний директор ТОВ “БІЛАР” Віктор Кордубан ознайомив гостей із минулим і сьогоденням Білоцерківського краю. Він наголосив, що протягом 10 останніх років мріяв про об’єднання місцевих громад. І не тільки мріяв, а й докладав чималих зусиль для розвитку рідного йому краю, аби ця благодатна земля мала добре майбутнє. Керівник базового підприємства також висловив переконання, що кожен член громади повинен нести персональну відповідальність за все, що відбувається на її території. Бо ніхто не наведе порядок і не сприятиме розбудові соціальної інфраструктури об’єднаної території, окрім самих членів громади. Якщо ж люди так і не навчаться відповідальності, складно буде отримати позитивний результат, додав Віктор Кордубан.
Слід зазначити, в Білоцерківській ОТГ дещо зріс рівень заробітної плати фахівців (загалом їх поки що 28 осіб, це адмінапарат, 3 старостати, організаційний, фінансовий та загальний відділи, відділи освіти, культури, благоустрою територій), є доплати за престижність професії.
Крім того, прийнято рішення про безкоштовне харчування школярів 1–4-х класів. Під своє крило взяла громада й заклади медицини, бібліотеки. Загалом усі напрямки фінансування в ОТГ мають адресну спрямованість. Хоча є і проблеми. Зокрема в провадженні спадкових і нотаріальних справ.
Щодо питання розмежування повноважень району, громади й старостату, Іван Лещенко зазначив, що в усіх цих суб’єктів залишилися ті ж самі функції, що були й до адмінреформування. Єдина зміна – у старост немає розпорядчих функцій і відсутня печатка, решта питань, які вони вирішували раніше, вирішують і зараз. Водночас пенсійні та питання соцзахисту (окрім допомоги на дому) залишаються за державою.
А ось проблема щодо повноважень громади у земельних питаннях (землі за межами населених пунктів) має вирішуватися на державному рівні. Поки що все залишається на попередньому рівні, але Іван Лещенко переконаний, що громада не дозволить віддавати ці землі заїжджим претендентам. Він наголосив, що ставлення сільських депутатів до прийняття рішень змінилося докорінно, бо вони несуть відповідальність за свою територію. Тому більш виважено підходять до вирішення питань своєї громади.
– Ідея відвідин Білоцерківської ОТГ належить Білоцерківській районній раді Київської області. Наш район є потужним, із розвинутою промисловістю і сільськогосподарським комплексом. Наша сьогоднішня зустріч символічна, нам цікаво отримати досвід практичної роботи в питаннях об’єднання громад, – зазначила консультант офісу реформ Київської області Тетяна Ревенко. – Ми маємо усвідомити, що нам треба не лише мати повноваження, отримати ресурси, а й мати відповідальність. Не всі ще готові до цього.
Голова Білоцерківської РДА Київської області Віталій Гринчук та Білоцерківський сільський голова Іван  Лещенко підписали меморандум про співпрацю щодо розвитку територіальних громад та консультативну допомогу в цих питаннях.
***
За досвідом об’єднання громад до Білоцерківки приїхали й представники місцевого самоврядування сусідніх районів нашої області. Наміри щодо адмінреформування у присутніх на зустрічі були й залишилися різними. Наприклад, секретар Ланнівської сільради Карлівського району Ірина Вовк та юрист Оксана Підгайна переконані в необхідності об’єднання громад. На території цієї потужної сільради є 5 сіл і близько 3,4 тисячі жителів. Тут функціонують цукрозавод і сільгосппідприємства. За згоди сусідніх, можна було б об’єднатися з Климівською, Верхньо- та Нижньоланнівською сільськими радами, вважають вони.
Сільський голова Селещини Олександр Кербут (має 14-річний досвід роботи в місцевому самоврядуванні) і Новотагамлицький сільський голова Андрій Карацюпа приїхали з Машівського району, аби подивитися, що і як робиться у людей, та визначитися, як треба робити в своїх сільрадах. Якщо на території Селещинської проживає 3,5 тисячі осіб, то в Новотагамлицькій – приблизно 730. До адмінреформування вони ставляться із пересторогою. Вони переконані, що люди мають самі добровільно вирішувати свою долю. Бо все, що робиться силоміць, приречене на невдачу. Якщо ж громада самодостатня, для чого долучати до неї більш слабкі, вважають машівчани.
Голова Чупирянської сільради Білоцерківського району Сергій Валківський навіть після тривалого обговорення об’єднавчих проблем не визначив пріоритетів. 50 на 50 – таке його ставлення до адмінреформування. Адже співставлення бюджетних розрахунків і кошторисних витрат, на його думку, можна відчути лише на власному досвіді.
– Місто Узин Білоцерківського району вже визначено центром територіальної громади, й ми працюємо над реалізацією цього питання. Нинішня зустріч додала впевненості, що ми на правильному шляху, а тим, хто сумнівався, думаю, допоможе визначитися, – висловила переконання заступник міського голови Узина Лариса Комаріст.
За словами гостя з Київщини, голови Терезинської селищної ради Володимира Гаєвського, їхня громада теж готується до об’єднання. Загалом об’єднуватися планують 6 сільрад (11 населених пунктів) із бюджетом понад 22 мільйони гривень. Але майбутнє громади бачиться не зовсім райдужним через певну невизначеність у державі й безвідповідальність чиновників центральної влади, додав він, побажавши процвітання Білоцерківській ОТГ.
***
У ході зустрічі прозвучало багато думок, які представляли різні погляди на процеси децентралізації. Але ж не даремно кажуть, що в суперечці народжується істина.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]