- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Державні гарантії постраждалим від Чорнобильської катастрофи

Департамент праці та соціального захисту населення ОДА в повному обсязі забезпечує надання державних соціальних гарантій громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, виконуючи Указ Президента України “Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи” і відповідний обласний план тематичних заходів. Пріоритетним напрямком нашої роботи на 2016 рік визначений розширений, більш адресний соціальний захист вказаної категорії громадян на обласному рівні.
В області проводиться аналіз матеріально-побутових умов інвалідів-чорнобильців, вдів учасників ліквідації аварії, дітей-сиріт, сімей, де виховуються діти, що постраждали від катастрофи, надається матеріальна підтримка, вирішуються нагальні потреби соціального спрямування.
Відповідно до “Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013–2020 роки” збільшені видатки з обласного бюджету для соціального захисту таких людей: 1632,1 тисячі гривень – на забезпечення безкоштовними медикаментами та зубопротезуванням; 1132 тисячі гривень – для виплати разової адресної допомоги дружині (чоловіку) померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, з розрахунку 100 гривень на одну особу; 24 тисячі – для виплати разової грошової допомоги сім’ям, у складі яких є діти-інваліди, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, у розмірі 1000 гривень на особу.
Окремо департаментом внесена пропозиція щодо виділення 300 тисяч гривень на життєво необхідні медикаменти для лікування шести людей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 1-ї категорії, які потребують постійного прийому ліків. Це дасть можливість рівномірно розподілити раніше виділений обсяг коштів на пільгове медичне забезпечення чорнобильців.
На районному рівні, відповідно до рекомендацій департаменту, в місцевих програмах додатково передбачено 1602,4 тисячі гривень, які будуть спрямовані на забезпечення додаткових соціальних гарантій постраждалим громадянам та проведення заходів до 30-річчя аварії на ЧАЕС.
З 2015 року придбання санаторно-курортних путівок для лікування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї категорії та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з її наслідками, здійснюється районними управліннями на місцях, що дало змогу в повному обсязі врахувати потреби у лікуванні, побажання громадян лікуватися в місцевих санаторно-курортних закладах.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці  
та соціального захисту населення ОДА

Print Friendly, PDF & Email [1]