- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Талановита молодь Полтавщини – інтелектуальний потенціал України

Нещодавно у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка відбулася подія, присвячена діяльності Малої академії наук України, та зустріч із переможцями ІІ етапу – учасниками ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення МАН України.

У заходах, які мають загальнодержавне значення, взяли участь близько п’ятисот науковців, серед яких – молоді дослідники, учасники фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів Малої академії наук України, їхні наукові керівники, авторитетні вчені, академіки, лауреати Державної премії у галузі науки і техніки України, представники наукових шкіл вищої освіти Полтавщини.
На зустріч із юними дослідниками нашого краю прибула делегація з міста Києва у складі президента Малої академії наук України, члена Президії НАН України, члена-кореспондента НАН України, члена наглядової ради ПолтНТУ Станіслава Довгого, директора Інституту гідромеханіки Національної академії наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, почесного професора ПолтНТУ, нашого земляка, академіка Віктора Грінченка, Героя України, народного артиста України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Анатолія Паламаренка, народного артиста України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Олеся Харченка.
Учасникам цього масштабного заходу направили вітання Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, президент Національної академії наук України Борис Патон.
На урочистості завітали почесні гості: голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, заступник голови ОДА Олег Пругло.
Полтавщина не випадково була обрана місцем проведення такого масштабного зібрання. Адже за рівнем охоплення учнівської молоді науково-дослідницькою роботою наші земляки упевнено посідають друге місце серед усіх областей України, а в загальноукраїнському рейтингу переможців ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України вони у 2015 році ввійшли в десятку кращих областей, посівши шосте місце.
Ініційований президентом Малої академії наук України, членом-кореспондентом НАН України, членом наглядової ради ПолтНТУ Станіславом Довгим при підтримці й за найактивнішою участю президента Полтавського територіального відділення МАН України Володимира Онищенка цей захід був інтелектуально продуктивним і емоційно насиченим. У своєму виступі-презентації Станіслав Довгий яскраво охарактеризував прозорість і демократичність роботи МАН України, її територіальних відділень, відзначив успіхи юних дослідників із Полтавщини та їхніх наукових керівників.
«Наша мета нині – зустріч із командою Полтавської області, яка останнім часом демонструє досить високі результати. І, безумовно, радує той факт, що Полтавщина у загальнодержавному рейтингу підіймається все вище і вище, здобувши шосте місце. Саме цей показник демонструє перш за все велику роботу, яку проводить такий самовідданий, професійний колектив Полтавської обласної Малої академії наук. І дуже приємно, що саме на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук Володимир Олександрович Онищенко приділяє велику увагу роботі з нашою молоддю», – наголосив президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.
Характеризуючи тематичну спрямованість наукових досліджень учнів-членів МАН із Полтавщини, президент Малої академії наук України Станіслав Довгий особливо підкреслив національно-патріотичне спрямування їхніх робіт: «Кожного року ми присвячуємо наш конкурс якійсь знаковій події, і 2016-й – не виняток. Він присвячений постаті видатного Каменяра, поета, громадського діяча, письменника Івана Франка, якому в цьому році виповниться 160 літ із дня народження», – наголосив Станіслав Довгий.
Голова обласної державної адміністрації Валерій Головко щиро подякував МАНівській громаді за високу результативність у 2014– 2015 навчальному році й наголосив на тому, що нашій державі на сучасному етапі реформування вкрай необхідні високоерудовані випускники, які уміють рішуче діяти, креативно мислити, вірять у себе і в успіх тієї справи, якою займаються.
Валерій Головко зачитав вітального листа від Президента України Петра Порошенка до талановитої молоді Полтавщини.
Виступаючи перед учасниками зібрання, голова обласної ради Олександр Біленький звернувся до юних науковців та педагогів із поздоровленням від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.
Приєднуючись до вітальних слів, перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Андрій Пісоцький зачитав звернення до науковців Полтавщини президента Національної академії наук України  академіка Бориса Патона з побажаннями успіхів, творчих ідей, вдалих експериментів і яскравих відкриттів.
До вітальних слів приєднався директор Інституту гідромеханіки НАН України, почесний професор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, академік НАН України Віктор Грінченко.
«Очі цих дітей сяють, вони щиро вірять у світле майбутнє, щиро вірять у те, що своїми зусиллями можуть досягти багато чого в житті. І наше завдання, щоб кожна дитина, яка дійшла до даного етапу, відчула задоволення не тільки від участі в цьому конкурсі, задоволення не тільки від перемоги, але й задоволення від того всього шляху, яким вона пройшла до перемоги», – зазначив академік Віктор Грінченко.
Виступаючи перед присутніми під час урочистої церемонії, президент Полтавського територіального відділення МАН України Володимир Онищенко наголосив на важливості формування інтелектуального потенціалу нашої країни. Продовжуючи свій виступ, він зазначив, що в умовах реформування наукової діяльності, глобалізаційних процесів, які відбуваються у нашій країні, робота з обдарованою молоддю є пріоритетним завданням для забезпечення інноваційного розвитку України.
Саме на вирішення цих завдань і спрямована діяльність позашкільного навчального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді», яка полягає у вчасному і чітко організованому проведенні всіх етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт шкільної молоді.
У І етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України в 2015–2016 навчальному році взяли участь 2693 учні, а в ІІ етапі результати своїх досліджень представили 635 учасників. 50 вихованців Полтавського відділення МАН України, які взяли участь в урочистостях, вибороли честь захищати нашу область на фінальному III етапі конкурсу.
Своєрідним подарунком для юних науковців та всіх учасників заходу від президента МАН України були виступи Героя України, народного артиста України Анатолія Паламаренка та народного артиста України Олеся Харченка, котрі проводять активну творчу діяльність на підтримку воїнів АТО на сході України.
Палка і натхненна думка Тараса Шевченка із його поезії «І мертвим, і живим…», промовлена незрівнянним майстром художнього слова Анатолієм Паламаренком, залишилася назавжди у серцях присутніх, як і пристрасна «Пісня січових стрільців» у виконанні тенора Олеся Харченка. У ювілейний рік Івана Франка народний артист України Олесь Харченко проникливо виконав пісню на слова поета «Ой ти дівчино, з горіха зерня…» У концертній програмі виступили ансамбль «Чураївна» обласної філармонії під керівництвом Лесі Гринчук та чарівна солістка обласної філармонії, народна артистка України Наталія Хоменко.
Учасники заходу на чолі з керівництвом Полтавської області та Президії Малої академії наук України взяли участь у відкритті музейної виставки-експозиції «Народна війна», створеної Національним центром МАН України спільно з науковцями Київського історико-просвітницького товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, автором якої є народний депутат України другого скликання Роман Круцик.
Юні інтелектуали, науковці, директори та вчителі провідних освітніх закладів Полтавського краю, очільники області схвально відгукнулися про сучасний інноваційний формат популяризації української історії, який репрезентує широкому загалу документально достовірну інформацію про національно-визвольний спротив українського народу в період 1917–1932 років. На думку організаторів, сучасна війна на східних кордонах України змушує переосмислити минуле, відкрити нові сторінки нашої історії, об’єднати покоління, утвердити в учнях почуття впевненості в майбутньому.
Така увага з боку держави до талановитої, обдарованої молоді, юних дослідників Полтавщини сприяє збереженню пам’яті про історичне минуле, прокладанню шляху в європейський науковий та освітній простір, майбутньому технологічному і гуманітарному розвитку нашої країни.

Надія КОЧЕРГА
Науковий керівник народного музею ПолтНТУ, заслужений працівник освіти України

Print Friendly, PDF & Email [1]