- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ліки для “Полтавафарму”

Криза на комунальному підприємстві “Полтавафарм” тримає у напрузі увесь колектив уже не один місяць. Справа в тому, що колишнього керівника підприємства Наталію Стецюк, згідно з висновками аудиту, правоохоронці звинуватили в перевищенні службових повноважень та наразі притягують до кримінальної відповідальності. Тепер же “каменем спотикання” є призначення нового директора підприємства. Спершу на прохання колективу ним став керівник одного із найбільших структурних підрозділів КП “Полтавафарм” В’ячеслав Білизний, а його першим заступником призначили столичного управлінця – колишнього заступника начальника Державної екологічної інспекції міста Києва Дмитра Майбороду. Згідно із розпорядженням голови обласної ради від 4 березня Дмитро Майборода призначений виконуючим обов’язки директора КП “Полтавафарм”. Але працівники підприємства не прийняли це призначення і намагаються оскаржити його. Вони виступають за поновлення на посаді В’ячеслава Білизного, який був звільнений, та оголошення прозорого конкурсу на заміщення посади директора підприємства. У зв’язку з цим більше сотні співробітників структурних підрозділів “Полтавафарму” наприкінці минулого тижня перекрили рух трасою міжнародного значення Київ–Харків. Оскільки обласне керівництво не пішло на поступки протестувальникам, уже з понеділка така акція продовжилася перед обласним управлінням СБУ, головною адмінбудівлею області та на трасі Київ–Харків.

Працівники “Полтавафарму” неодноразово заявляли про те, що їхнє підприємство, на їхню думку, хочуть захопити шляхом рейдерства. Акції протесту колективу заступник директора КП “Полтавафарм” Сергій Горбань пояснює так: “У нас нахабно “віджимають” одне із найбільших комунальних підприємств області. Призначений виконуючий обов’язки керівника підприємства Дмитро Майборода своїми діями заблокував роботу підприємства. Поки ми домовляємося про зустрічі, за нашими спинами ведеться дуже багато дій. Перш за все нам заблокували рахунки. Наразі ми працюємо із залишком коштів, а закупити нічого не можемо. Це й інсулін, і наркотичні засоби, які замінити не можна нічим. До того ж заробітну плату через це ми, ймовірно, не отримаємо. Тому нас сьогодні найбільше турбує питання – як будемо далі працювати і як будуть виконуватися ті домовленості, які були визначені до цього”.
Згідно із розпорядженням голови обласної ради створена робоча група, основна мета якої – перевірити діяльність КП “Полтавафарм” та визначити причини його збитковості. Минулого понеділка, 21 березня, коли мітингарі перекрили рух трасою, комісія депутатів обласної ради на чолі з Валерієм Прядком, а також начальником управління майном обласної ради Сергієм Сагайдачним та керівником апарату обласної ради Юрієм Зіневичем, а разом з ними і новопризначений в.о. директора “Полтавафарму” намагалися зайти на територію підприємства. Але їх там зустріли представники громадськості, частина працівників підприємства та молодики у камуфляжі. Будь-які спроби потрапити у кабінет директора не увінчалися успіхом – активісти посадовців просто виштовхали. Навіть документи про легітимність призначення Дмитра Майбороди не вплинули на протестувальників. “Ось дивіться: всі завізовані документи у мене є. Я пройшов усі процедури реєстрації. Повністю нотаріально. Сьогодні ми нарешті потрапили у приміщення лише тому, що нікого немає на робочих місцях. Замість того, щоб працювати і вирішувати питання, поставлені перед підприємством, вони пікетують на трасі”, – прокоментував журналістам Дмитро Майборода. Та незабаром прибули і мітингарі.
Працівники підприємства звинуватили нове керівництво у незаконному переоформленні установчих документів. Адже, за словами головного бухгалтера КП “Полтавафарм” Яни Крайняй, колективу надійшла відмова від державного реєстратора, натомість Дмитро Майборода провів реєстрацію у столичного приватного нотаріуса, який, до того ж, ще й змінив статут підприємства.
Натомість Дмитро Майборода викликав патрульну поліцію, щоб засвідчити незаконне захоплення підприємства та створення перешкод для виконання його посадових обов’язків. Але в підсумку представники обласної влади та новопризначений керівник так і поїхали ні з чим.
Того ж дня Валерій Прядко, Дмитро Майборода та депутат Полтавської міської ради Сергій Чередніченко на прес-конференції прокоментували журналістам події, що нині відбуваються на підприємстві.
“Така ситуація є наслідком політики попереднього керівництва, – розповів Дмитро Майборода. – Колишній директор “Полтавафарму” дав зайву автономію всім структурним підрозділам. Вони мають свої рахунки в банках, самостійно проводять закупівлі. З того часу простежується чітка тенденція до збільшення збитковості підприємства, щорічно зростає заборгованість між аптеками і центральним складом. За два роки заборгованість структурних підрозділів сягнула 9 мільйонів гривень. Якщо раніше підприємство було лідером у фармацевтичній галузі області, то тепер воно займає в кращому випадку 20 відсотків ринку. Фахівці, які ознайомилися з роботою “Полтавафарму”, настійно рекомендують централізувати закупівлі й поставки препаратів, регулювати націнки по всій мережі й обов’язково контролювати обіг коштів та залишки на рахунках філій. Я припускаю, що на “Полтавафармі” є корупційні схеми. Адже за результатами фінансової звітності за 2015 рік на підприємстві був зазначений товарообіг у розмірі 350 мільйонів гривень, тоді як офіційний прибуток був показаний лише два мільйони. Нескладно зробити висновок, що гроші десь діваються, адже націнка по кожному товару в мережі становить 15–30 відсотків. Якщо ми хочемо, щоб підприємство розвивалось, щоб структурні підрозділи збільшували кількість аптек, потрібні фінансова дисципліна і чітка звітність”.
Сергій Чередніченко прийшов на прес-конференцію із трьома наборами лікарських засобів, закуплених у різних аптеках обласного центру: “Я не хочу бути голослівним, а пропоную подивитися на чеки. Якщо у комунальній аптеці цей набір коштує 561,32 гривні, то у двох комерційних аптеках суми склали 482,12 гривні та 450,2 гривні. Візьмемо хоча б цитрамон. У комунальній аптеці він коштує 6,08 гривні, у приватних – 4,8 та 5,55 гривні. Це при тому, що комунальні аптеки мають низку переваг над приватними. Адже не сплачують за оренду приміщень, а це зазвичай сягає 50 відсотків витрат”. Сергій Чередніченко також наголосив, що 20 років тому комунальне підприємство “Полтавафарм” було чи не найпотужнішим підприємством на Полтавщині, одним із найбільших платників податків і нараховувало більше 1000 аптек на території області. За останні роки їхня кількість зменшилася в 5 разів і нині складає лише 220 аптек та аптечних пунктів і має суцільні збитки.
Валерій Прядко висловив припущення: “Очевидно, керівників структурних підрозділів та головного бухгалтера влаштовує така ситуація. Але, якщо залишати все так, як є, ми втратимо “Полтавафарм” уже через рік. Єдиний вихід – проведення відкритого конкурсу на посаду директора”. За словами депутата обласної ради, такий конкурс можливий у середині травня. Але досі виникають суперечки щодо положення про проведення конкурсу. Працівники підприємства наполягають, щоб претенденти на посаду керівника мали фармацевтичну освіту та були працівниками “Полтавафарму”, на що не погоджується депутатський корпус. У такому випадку, вважають учасники прес-конференції, жодна із прийнятих на конкурсі кандидатур не отримає схвалення працівників підприємства і схожі пристрасті продовжаться. Але гірше те, зазначив Валерій Прядко, що досі ніхто не пропонує концепцію розвитку підприємства.
Голова обласної ради Олександр Біленький на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментував події, що відбуваються на КП “Полтавафарму”. Зокрема він наголосив: “Так звані активісти і підбурені ними деякі працівники “Полтавафарму” переслідують єдину мету. Вони хочуть і надалі працювати в режимі тотальної корупції. Будь-які спроби навести лад на підприємстві викликають спротив. Зрозуміло, що декому на руку, аби КП “Полтавафарм” занепадало. І всі протести зводяться лише до того, щоб не допустити контролю з боку власника за їхніми рахунками, що зможе викрити корупційні схеми”.
***
Питання “Полтавафарму” розглядали на позачерговій сесії обласної ради, котра проходила у середу, 23 березня. Вона розпочалася із традиційного пікету співробітників КП “Полтавафарм”. Але у ході сесії депутатам представили проект рішення обласної ради про зміну керівника КП “Полтавафарм”: “В.о. директора Полтавського обласного КП “Полтавафарм” Дмитра Майбороду звільнити із займаної посади згідно з поданою ним заявою”, – йшлося у проекті рішення. Виконуючим обов’язки директора підприємства було запропоновано призначити депутата обласної ради від “Партії простих людей” Валерія Прядка. Депутати також визначили, що Валерій Прядко очолюватиме КП “Полтавафарм”, доки не буде розроблене нове положення та проведений прозорий конкурс на призначення директора комунального підприємства. І хоч працівники “Полтавафарму” не погоджувалися і з цією кандидатурою, аргументуючи тим, що Валерій Прядко не має відповідної освіти, депутати підтримали його кандидатуру більшістю голосів.
На підсумковій післясесійній прес-конференції голова обласної ради Олександр Біленький, голова облдержадміністрації Валерій Головко прокоментували призначення нового виконуючого обов’язки директора КП “Полтавафарм”.
“Сьогодні депутатський корпус об’єднався навколо погодження однієї кандидатури. Управління таким підприємством – це великий тягар. Але я переконаний, що Валерій Прядко зробить його роботу чіткою та прозорою”, – підкреслив Олександр Біленький.
“Будь-яке комунальне підприємство повинно мати мету. Вона або ж фінансова – наповнювати бюджет, або ж соціальна – реалізувати різні програми. Ні того, ні іншого за останні роки роботи КП “Полтавафарм” не було. Сьогодні це віртуальна приватна структура. Тому потрібно поставити цьому край. І почати з чистого аркуша формулювати мету, забезпечувати цілі, завдання і поступово виконувати їх”, – наголосив Валерій Головко.
У свою чергу Валерій Прядко зазначив: “Я зобов’язуюся розробити покроковий стратегічний план розвитку підприємства, чітко сформулювати завдання, до цієї роботи залучатимемо фахівців. З працівниками ми почнемо конструктивний діалог”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]